Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zadnje priprave na začetek novega šolskega leta

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 28. 08. 2021 / 05:08
Oznake: Šola
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 27.08.2021 / 13:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zadnje priprave na začetek novega šolskega leta
Kakšno šolsko leto nas čaka? FOTO: arhiv/Tatjana Splichal

Zadnje priprave na začetek novega šolskega leta

Le še nekaj dni in vnovič bo »šlo zares«. Šolsko leto 2021/22 se nezadržno približuje. A v katero smer se bo zavrtelo, nihče ne more točno napovedati. Želja je, da bi otroci in dijaki v šolskih prostorih nabirali znanje skozi vse leto.

Zaposleni v vzgoji in izobraževanju se kljub negotovosti z veliko mero optimizma podajajo v novo šolsko leto, tudi na podlagi izkušenj preteklega leta, saj so se morali nenehno prilagajati.

"Dobili smo dovolj izkušenj"

Kot pravi Simon Feštanj, ravnatelj Škofijske klasične gimnazije, ki deluje v okviru Zavoda sv. Stanislava v Ljubljani, so na začetek šolskega leta dobro pripravljeni in ga kljub podatkom o slabšanju epidemiološke slike pričakujejo brez večjih skrbi, »saj smo v preteklem letu in pol pridobili dovolj izkušenj in se naučili prilagajati kakršnikoli situaciji v zvezi s covidom-19.«

Škofijsko klasično gimnazijo bo obiskovalo 620 dijakov v 21 oddelkih. FOTO: Tatjana Splichal

V šoli si želimo, da bi bile informacije o ukrepih in prilagoditvah s strani pristojnih organov jasne in bi prihajale dovolj zgodaj, ter da bi njihove odločitve poleg epidemioloških razlogov smiselno upoštevale tudi psihosocialne okoliščine in potrebe mladostnikov po živem medsebojnem stiku. (Simon Feštanj, ravnatelj Škofijske klasične gimnazije)

Nadgraditev protokolov

Ravnatelj si želi in upa, da v prihajajočem šolskem letu ne bo treba zapirati šol ali da se te vsaj ne bi zapirale popolnoma in povsod, glede preprečevanja širjenja okužb v šoli pa dodaja: »Natančno izdelane protokole s preteklega šolskega leta bomo izvajali tudi v prihajajočem šolskem letu, dokler bo to seveda potrebno. Glede na dodatna priporočila NIJZ pa bomo še nekoliko nadgradili protokole glede prezračevanja šolskih prostorov.« Covid-19 je sicer že prebolelo ali bilo proti njemu cepljenih približno 90 % zaposlenih.

Prostore ozonirajo

Tudi v Osnovni šoli montessori, ki deluje pod okriljem Zavoda Antona Martina Slomška v Mariboru, začetek šolskega leta pričakujejo mirneje kot lansko leto.

V preteklem letu in pol smo pridobili pomembne izkušnje, zaradi katerih v novo šolsko leto stopamo z večjo gotovostjo in tudi zaupanjem. Nadaljevali bomo s prakso, ki se je kot ustrezna in uspešna pokazala v preteklem letu, prostore med drugim ozoniramo. (Stanka Čremožnik Parpaillon, ravnateljica Osnovne šole montessori)

V prihajajočem šolskem letu je v šolo vpisanih 124 otrok. FOTO: arhiv šole

Pri ozoniranju gre za dezinfekcijo prostorov z ozonom. »Ozon uničuje mikrobe in organske molekule. Kot plin se prosto širi po prostoru in doseže vsak kotiček, površino ter prodre tudi v tkanine. Ozon se generira iz zraka s pomočjo visoke električne napetosti (z napravo generator ozona) in nato razpade na kisik - O2, ki je njegov edini »odpadek«. Postopek traja približno eno uro, odvisno od velikosti prostora,« pojasnjuje ravnateljica in dodaja, da je v njihovem kolektivu cepljenih ali prebolelih s koronavirusom slabih 70 %.

Prilagodljivost na podlagi izkušenj

»Novo šolsko leto vedno z veseljem pričakujemo. Tudi letošnje, čeprav je med nami še vedno koronavirus. Lansko leto smo pridobili kar nekaj različnih izkušenj in pogledov, kako organizirati delo in dejavnosti. Spoznali smo, da smo prilagodljivi in znamo v različnih situacijah dobro delovati kot kolektiv in vrtec. V tem času smo, čeprav okrnjeno, praznovali 30 let ustanovitve našega vrtca in se veselili vsakega dne, ki smo ga skupaj preživeli,« tik pred 1. septembrom razlaga pedagoška vodja Župnijskega vrtca Vrhnika Martina Trpin.

Župnijski vrtec Vrhnika bo imel na dveh lokacijah s septembrom 164 otrok v 10 oddelkih in 20 vzgojiteljicami. FOTO: arhiv vrtca

Zračenje in sprehodi v naravo

Kot izpostavlja Trpinova, upoštevajo priporočila NIJZ in ministrstva glede preprečevanja širjenja okužb. »V našem vrtcu ob prihodu prve zaposlene ves vrtec »prezračimo«. Prezračevanje izvajamo tudi prek dopoldneva. V času, ko so še prijetne jutranje temperature, se otroci zbirajo na igrišču. Otroci so ob ugodnih vremenskih pogojih veliko na igrišču, na sprehodih, v kotičkih v gozdu in naravi. V igralnicah poteka razkuževanje tako igrač kot opreme in na ta način skrbimo, da so otroci in zaposleni v zdravem okolju,« pravi pedagoška vodja. Delež prebolevnikov ali cepljenih je v njihovem vrtcu 75-odstoten.

Izpolnjevanje pogoja PCT

Vlada je z odlokom določila, da morajo za izvajanje dejavnosti v vzgoji in izobraževanju ter visokem šolstvu pogoj prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja izpolnjevati vse osebe, ki opravljajo delo v vrtcih in osnovnih šolah, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, glasbenih šolah, domovih za učence, dijaških in študentskih domovih, organizacijah za izobraževanje odraslih, srednjih in višjih strokovnih šolah ter v visokošolskih zavodih, kakor tudi vse druge osebe, ki prihajajo v prostore vzgojno-izobraževalnih zavodov in so starejše od 15 let, o čemer jih vzgojno-izobraževalni zavod obvesti na vidnem mestu s pisnim obvestilom.

IZJEMA: Za starše in druge osebe, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka v vrtec oziroma v prvi, drugi ali tretji razred osnovne šole, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali v zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, pogoj PCT izjemoma ne velja. Je pa obvezno nošenje zaščitne maske in upoštevanje vseh drugih preventivnih ukrepov. (Vlada RS)

Kaj če zaposleni odklonijo testiranje?

Po okrožnici, ki so jo prejeli v šolah ta teden, neupravičena odklonitev testiranja predstavlja kršitev obveznosti iz delovnega razmerja. »Odklonitev testiranja ni mogoče razumeti kot obveznost delodajalca, da takšnemu delavcu zagotovi opravljanje dela od doma ali, kot so se pojavila določena vprašanja, odredi čakanje na delo,« so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in dodali, da delodajalec v okviru zakonskih možnosti lahko tudi ukrepa. Med skrajnimi ukrepi je glede na okrožnico možno uveljavljanje odškodninske odgovornosti delavca.

PCT obvezen za starše, ki uvajajo otroke v vrtec

»Pri uvajanju, ko bodo starši morali izpolnjevati pogoj PCT, vidim težavo predvsem v tem, na kakšen način pristopiti k staršu, da bo predložil PCT test. Pojavlja se tudi vprašanje pristojnosti vzgojiteljic za vpogled v osebne podatke staršev,« je zaključila vodja vrhniškega vrtca Martina Trpin.

Trudili se bomo, da tudi v še enem ne povsem običajnem šolskem letu odgovorimo na potrebe naših otrok. Pri tem prosimo Njega, ki je Ljubezen, da nas spremlja in nam daje modrosti. In Mu zaupamo. (Stanka Čremožnik Parpaillon, ravnateljica Osnovne šole montessori)


Kupi v trgovini

Lepilni trak 810 Scotch Magic
Ostali pisarniški pripomočki
3,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh