Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zadovoljstvo nad odločitvijo italijanskega ustavnega sodišča o evtanaziji

Za vas piše:
M. M.
Objava: 20. 02. 2022 / 05:00
Oznake: Papež, Svet, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.02.2022 / 18:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zadovoljstvo nad odločitvijo italijanskega ustavnega sodišča o evtanaziji
Papeška akademija za življenje je vnovič poudarila pomen paliativne oskrbe. FOTO: Tatjana Splichal

Zadovoljstvo nad odločitvijo italijanskega ustavnega sodišča o evtanaziji

Papeška akademija za življenje (PAV) je pozdravila nedavno odločitev italijanskega ustavnega sodišča o evtanaziji, potem ko je to zavrnilo referendumsko pobudo o dekriminalizaciji evtanazije.

Italijansko ustavno sodišče je 16. februarja zavrnilo referendumsko pobudo za razveljavitev člena kazenskega zakonika, ki »umor privolitvene osebe« kaznuje z do 15 leti zapora.

Razveljavitev bi odprla pot do legalizacije evtanazije

Kot poudarja Papeška akademija za življenje, bi razveljavitev omenjenega člena odprla pot do legalizaciji evtanazije, poroča spletni portal Vatican News. A po mnenju petnajstih sodnikov višjega sodišča razveljavitev kazni v teh primerih ne bi zagotovila minimalnih ustavnih standardov, ki urejajo varstvo človeškega življenja nasploh, »zlasti za šibke in ranljive«.

Predlog zakona v parlamentu

V akademiji opozarjajo, da bo morala prihodnja zakonodaja o tako imenovanem samomoru s pomočjo zdravnika upoštevati to sodbo sodišča. Predlog zakona trenutno proučujejo v parlamentu, pri čemer so levosredinske stranke na splošno za, desnosredinske pa proti predlagani zakonodaji.

Papež Frančišek je ostro obsodil evtanazijo in pomoč pri samomoru kot nesprejemljivo odstopanje od medicinske etike, češ da je treba smrt »sprejeti, ne sejati«.

Smrt »sprejeti, ne sejati«

Papeška akademija za življenje je v petkovi izjavi ponovno poudarila, da katoliški nauk o vrednosti in spoštovanju vsakega človeškega življenja nasprotuje samomoru s pomočjo, na kar je večkrat opozoril papež Frančišek. Ob tem spominja na pomen paliativne oskrbe in ugotavlja, da je sedanji zakon o tej zadevi malo poznan in se še vedno komaj izvaja, »čeprav bi bil konkreten odgovor na trpljenje tolikih ljudi, ki bi nudil resnično podporo in spremstvo.«

Na splošni avdienci 9. februarja je papež Frančišek ostro obsodil evtanazijo in pomoč pri samomoru kot nesprejemljivo odstopanje od medicinske etike, češ da je treba smrt »sprejeti, ne sejati« in da je treba ljudi, ki trpijo za neozdravljivo boleznijo, spremljati v smrt.



Nalaganje
Nazaj na vrh