Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zagreb: na tradicionalnem Antonovem pohodu tudi mladi iz Slovenije

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 10. 06. 2024 / 14:05
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.06.2024 / 14:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zagreb: na tradicionalnem Antonovem pohodu tudi mladi iz Slovenije
Hrvaška prestolnica je minuli konec tedna gostila udeležence letos že šestega Antonovega pohoda. FOTO: sv-antun.hr

Zagreb: na tradicionalnem Antonovem pohodu tudi mladi iz Slovenije

Mladi katoličani iz osmih držav, tudi iz Slovenije, so minuli konec tedna molili in praznovali v hrvaški prestolnici.

Zagreb je namreč gostil udeležence letos že šestega Antonovega pohoda, po navedbah prirediteljev skoraj enajst tisoč. Mladi so v soboto pod geslom »Kdor daruje svoje srce, daruje vse« prehodili 16 kilometrov od predmestja Sesvetska sela prek osrednjega Trga bana Jelačića do bazilike sv. Antona v okrožju Sveti Duh na zahodu prestolnice. Kot je poročala hrvaška katoliška agencija IKA, so mladi dan začeli s sveto mašo, nato pa s petjem, plesom in tiho molitvijo praznovali krščansko razumevanje ljubezni. Na povabilo hrvaške minoritske province so se ga udeležili mladi verniki iz Hrvaške, Slovenije, Bosne in Hercegovine, Srbije, Severne Makedonije, Nemčije, Avstrije in Švice.

Anton Padovanski je tudi na Hrvaškem zelo priljubljen svetnik.

Kljub hudi vročini so mladi katoličani tudi na Trgu bana Jelačića, ki je sicer poln turistov, približno uro in pol radostno prepevali in plesali. Mahali so z zastavami, na katerih so bila zapisana verska sporočila, in molili. Pohod so letos že šestič priredili ob godu sv. Antona Padovanskega (ok. 1195-1231), ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo 13. junija. Anton Padovanski je tudi na Hrvaškem zelo priljubljen svetnik.

»Videli smo, da na mlade ne vplivajo ne sonce ne utrujenost ne kar koli drugega. Boga častijo s tako srčnostjo in veseljem, da sem prepričan, da gre za veliko duhovno prebujenje,« je ob koncu skoraj deseturnega dogodka dejal pobudnik pohoda p. Stjepan Brčina. Redovnik je mlade vernike pozval, naj sledijo zgledu sv. Antona, in jih spodbudil: »Svoje srce popolnoma podarite drugemu, kjerkoli že ste, v družini, v službi, v župniji, kjerkoli ste.«

Rekordno število udeležencev

Romanje Antonov pohod se je skromno in tiho začelo pred šestimi leti, zdaj pa se pred svetnikovim praznikom, 13. junija, leto za letom na tisoče mladih romarjev druži od zgodnjih jutranjih ur do poznega večera.

Poleg rekordnega števila udeležencev je bila tokratna novost tudi ta, da so na predvideni poti vsem, ki so mlade romarje želeli podpreti s svojih oken, razdelili 50 velikih svetlo modrih zastav. Na čelu romarske procesije je bil, kot običajno, velik lesen križ z relikvijami prve stopnje sv. Antona Padovanskega.

Nalaganje
Nazaj na vrh