Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Zahod si zakriva oči pred preganjanjem kristjanov«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 17. 07. 2019 / 07:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.07.2019 / 06:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Zahod si zakriva oči pred preganjanjem kristjanov«

»Zahod si zakriva oči pred preganjanjem kristjanov«

Preganjanje ponekod »že meji na genocid«.

Britansko zunanje ministrstvo je v začetku tedna objavilo poročilo o preganjanju kristjanov - prvo raziskavo te vrste s strani narodne vlade. Kot kažejo izsledki, nasilje nad kristjani v nekaterih delih sveta »že meji na genocid«. Poročilo podrobno opisuje preganjanje kristjanov v našem času in nudi priporočila britanskemu zunanjemu ministrstvu.

Krščanstvo je po vsem svetu najbolj napadana verska skupnost. Zahodne vlade »si zakrivajo oči pred to stvarnostjo«, ugotavlja pristojni anglikanski škof Mountstephen iz Trura. Objavljeni izsledki raziskave in priporočila za ravnanje v teh primerih bi morali predstavljati poziv politikom in javnosti, »da ne bi bili več zgolj opazovalci, temveč bi postali dejavni« v boju proti preganjanju, meni škof Mountstephen.

Verska svoboda in ukrepi kot odziv na nasilje proti kristjanom bi morali potemtakem biti »na vrhu prednostnih nalog britanskega zunanjega ministrstva«. Poročilo naj bi spodbudilo Veliko Britanijo, da bi v svetu postala »vodilna sila pri zaščiti verske svobode«.

Po naročilu britanskega zunanjega ministrstva

Dokument je pripravila neodvisna komisija po naročilu britanskega zunanjega ministra Jeremyja Hunta. Med člani komisije so bili poleg vladnih sodelavcev in izvedencev tudi nevladne organizacije.

»Preganjanje kristjanov se dogaja tudi v demokracijah«

S poročilom britanskega zunanjega ministrstva o preganjanju kristjanov so se seznanili tudi v Rimu. Po besedah visokega vatikanskega predstavnika kristjanom v določenih državah grozi, da bodo povsem izbrisani, v nekaterih demokracijah pa so diskriminirani, če zagovarjajo svoja stališča glede življenja, zakonske zveze in družine.

Kot piše v poročilu, je bilo v letu 2018 s preganjanjem soočenih okoli 215 milijonov kristjanov, vsak mesec je življenje v povprečju izgubilo 250 kristjanov. Ženske in otroci so posebej izpostavljeni različnim oblikam spolnega nasilja.

Brezbrižnost in nekaznovanost

Vatikanski namestnik »zunanjega ministra«, msgr. Antoine Camilleri, se je udeležil predstavitve poročila v rimski baziliki sv. Bartolomeja. Z besedami papeža Frančiška je preganjanje kristjanov označil za »neke vrste genocid, ki ga povzroča splošna in množična brezbrižnost« in obsodil nekaznovanost številnih zločinov, storjenih na osnovi vere, ter pomanjkljivo pozornost medijev do tovrstne diskriminacije.

»Priče smo, kako teroristične in skrajniške skupine napadajo posameznike in skupine različnih veroizpovedi in nimajo nobenega spoštovanja do življenj tistih, ki verujejo drugače od njih,« je dejal msgr. Camilleri. Po njegovem mnenju bi moralo preganjanje kristjanov skrbeti tudi pripadnike drugih veroizpovedi, saj pomeni kršenje najosnovnejše človekove svoboščine, da si sam izbere svojo vero.

Preganjanje tudi v uveljavljenih demokracijah

Poročilo se osredinja predvsem na preganjanje kristjanov na Bližnjem vzhodu, v Afriki in Aziji. Po besedah msgr. Camillerija pa se v različnih oblikah pojavlja »celo v uveljavljenih demokracijah«.

Po svetu naraščajo težnje po »kaznovanju verskih voditeljev, ki javno predstavljajo temeljna načela svoje vere, posebej pri vprašanjih življenja, zakonske zveze in družine«.

Kot je pojasnil namestnik vatikanskega »zunanjega ministra«, je ta vrsta diskriminacije »manj skrajniška na ravni telesnega preganjanja, kljub temu pa pogubna za celostno uživanje verske svobode in udejanjanje svojih prepričanj bodisi zasebno ali v javnosti«.

Pravica do verske svobode

Po besedah msgr. Camillerija lahko vera v svojih prizadevanjih za skupno dobro pomaga povezovati družbe in spodbujati mir. »Pravica do verske svobode je zakoreninjena v dostojanstvu človeške osebe,« je pojasnil Camilleri, »in ni zgolj dosežek razumne politične in pravne kulture, temveč pogoj za iskanje resnice, ki se človeku ne vsiljuje«.

Vir: Vatican News
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh