Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Profesor Udovič: Referendumi lahko predstavljajo inteziviranje vojne

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 28. 09. 2022 / 10:36
Oznake: Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.09.2022 / 12:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Profesor Udovič: Referendumi lahko predstavljajo inteziviranje vojne
Profesor Boštjan Udovič: "Rusko obnašanje je nevarno." FOTO: Osebni arhiv

Profesor Udovič: Referendumi lahko predstavljajo inteziviranje vojne

Proruske oblasti v ukrajinskih regijah Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje so v torek zvečer razglasile prepričljivo zmago na referendumih, na katerih so volivci pričakovano podprli priključitev k Rusiji. Zahodne države so referendume označile za neveljavne, prav tako jih ne priznavajo v EU in Združenih narodih (ZN).

Profesor s Fakultete za družbene vede in gostujoči profesor z Univerze v Salzburgu dr. Boštjan Udovič je za naš spletni portal povedal, da so »v pravnem smislu to nelegalni referendumi, saj niso bili izvedeni demokratično in svobodno. Zato bodo mednarodno nepriznani, kar pomeni tudi za priključitev regij, ki bodo Rusiji priključene nelegalno.«

Kdaj razglasitev izidov?

Ruski predsednik Vladimir Putin bi lahko že kmalu, po nekaterih napovedih že v petek, razglasil rezultate referendumov. Za Moskvo bi to lahko pomenilo, da Rusija brani svoje ozemlje pred ukrajinskimi napadalci, za obrambo pa bodo lahko uporabili tudi jedrsko orožje.

Temu pritrjuje tudi Udovič: »Bojim se, da ti referendumi predstavljao večjo nevarnost. Zdaj bo Rusija razložila, da so ukrajinske oblasti zasedle njeno ozemlje in da gre za obrambno vojno. Četudi vsi vemo, da temu ni tako, je takšno rusko obnašanje ne le nevarno za podaljšanje vojne, ampak tudi za njeno intenziviranje, na primer uporabo jedrskega orožja.«

Po navedbah okupacijskih oblasti je za priključitev Rusiji v Donecku glasovalo 99,2 odstotka volivcev, v Lugansku več kot 98 odstotkov, v Zaporožju več kot 93 odstotkov, v Hersonu pa več kot 87 odstotkov.

Zelenski: To ni niti imitacija referenduma

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v videoposnetku, ki je objavljen na omrežju Telegram povedal: »Ukrepali bomo za zaščito naših ljudi - v regiji Herson, v regiji Zaporožje, v Donbasu, na trenutno zasedenih območjih regije Harkov in tudi na Krimu.«

Dodal je: »Te farse na okupiranih ozemljih ne moremo imenovati niti imitacija referenduma.« To je povedal tudi v torkovem nagovoru na zasedanju Varnostnega sveta ZN, ki se ga je udeležil na daljavo. Po njegovih besedah so bili izidi pripravljeni vnaprej.

EU obsoja izvedbo »referendumov«

Visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell je na Twitterju zapisal, da EU obsoja izvedbo nezakonitih »referendumov« in njihove ponarejene izide. »To je še ena kršitev suverenosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine ob sistematičnih zlorabah človekovih pravic. Pohvalimo pogum Ukrajincev, ki še naprej nasprotujejo in se upirajo ruski invaziji.«

Kitajska: Treba je spoštovati ozemeljsko celovitost držav

Predstavnik Kitajske je na zasedanju Varnostnega sveta glede referendumov povedal naslednje: »Naše stališče glede ukrajinskega vprašanja je jasno. Treba je spoštovati suverenost in ozemeljsko celovitost vseh držav,« je dejal veleposlanik Zhang Jun.

Obsodba referendumov z resolucijo?

ZDA skupaj z Albanijo pripravljajo predlog resolucije za obsodbo referendumov, a se bo to težko zgodilo, saj ima Rusija kot stalna članica pravico veta in bo blokirala predlog resolucije za obsodbo referendumov.

Ameriška veleposlanica Linda Thomas Greenfield je sicer zatrdila, da bodo predlog resolucije za obsodbo lažnih referendumov vložili, ker bi odprli Pandorino skrinjico, ki je ne bo več mogoče zapreti.

»Če se bo Rusija skušala zaščititi v Varnostnem svetu, bomo predlog resolucije poslali v Generalno skupščino, ki bo morala Moskvi poslati jasno sporočilo,« je poudarila.

Mobilizacija dodatnih vojakov klic v sili

Ruski predsednik Putin je v zadnjem tednu napovedal mobilizacijo 300.000 vojakov, vendar moški zapuščajo Rusijo. »To je bil bolj klic v sili kot izbira. Sklepamo lahko, da gre za širšo mobilizacijo, sočasno pa je jasno, da se ljudje upirajo temu. Na drugi strani pa bo tudi takšna mobilizacija škodovala njemu samemu in njegovi politični moči. Ni pa to po mojem še razlog, da bi Putina lahko zamenjali in bi se vojna prek končala, kvečjemu obratno,« še meni Udovič.


Nalaganje
Nazaj na vrh