Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zahtevne snežne razmere po državi

Za vas pišejo:
J.P., P. G.
Objava: 19. 01. 2024 / 10:04
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.01.2024 / 10:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zahtevne snežne razmere po državi
Posnetek prometne kamere na enem od viaduktov. FOTO: FB Promet.si

Zahtevne snežne razmere po državi

V večjem delu Slovenije že vse od jutra močno sneži. Po poročanju Prometno-informacijskega centra (PIC) so na cestah plužne in posipne skupine, promet poteka počasneje, zato se je smiselno na pot odpraviti prej kot običajno in ne brez obvezne opreme.

PIC tako voznike opozarja, da je največ težav možnih na avtocestnih vzponih in na Primorskem, kjer dodatne težave povzročajo močni sunki burje. Vozniki tovornih vozil lahko ponekod pričakujejo tudi izločanje.

Prometne nesreče in zdrsi

V jutranjih urah so se že zgodile številne prometne nesreče in zdrsi tovornih in osebnih vozil. Na gorenjski avtocesti je oviran promet zaradi prometne nesreče pred priključkom Šmartno proti Ljubljani.

Največ težav zaradi zdrsov tovornih vozil je na štajerski avtocesti. Na Policijski upravi Maribor so zgolj med 5. in 8. uro obravnavali 15 prometnih nesreč z materialno škodo in štiri z lažjimi telesnimi poškodbami. Voznikom svetujejo, naj ne pozabijo na lopato, orodje za čiščenje snega in veliko strpnosti. »V avtu imejte dovolj goriva, na pot pa se odpravite z očiščenim vozilom, pravočasno in nikakor brez zimske opreme. Obvezno vnaprej preverite prometne razmere na relaciji, na katero se podajate. Policisti opozarjamo tudi na ustrezno varnostno razdaljo, ki je v takšnih situacijah izjemno pomembna,« sporočajo.

Zaprte nekatere ceste

Po podatkih PIC sta bili danes ob 10. uri zaprti dolenjska avtocesta med priključkoma Višnja Gora in Grosuplje vzhod proti Ljubljani ter med počivališčem Čatež in priključkom Drnovo proti Ljubljani, vipavska hitra cesta pa med priključkom Vipava in razcepom Nanos proti Razdrtemu.


Na štajerski avtocesti je zaradi prometne nesreče (zdrs tovornega vozila) zaprt vozni pas med priključkom Dramlje in predorom Pletovarje proti Mariboru ter med priključkom Slovenska Bistrica jug in počivališčem Tepanje proti Ljubljani, celotna avtocesta pa je zaprta pred predorom Podmilj proti Mariboru. Prav tako na »štajerki« drevo na cestišču ovira promet pred priključkom Žalec proti Ljubljani. Zaprta je tudi cesta Poljana–Šentvid.

Poteka izločanje tovornih vozil

Tovorna vozila nad 7,5 tone izločajo iz prometa na nekaterih odsekih štajerske (pred priključkom Žalec proti Mariboru), dolenjske (med priključkoma Grosuplje vzhod in Višnja Gora proti Novemu mestu ter med Drnovim in počivališčem Zaloke proti Ljubljani), primorske (pred počivališčem Ravne ter med Vrhniko in Brezovico proti Ljubljani), pomurske (med priključkoma Pince in Murska Sobota proti Mariboru) in gorenjske avtoceste (med priključkom Brnik in počivališčem Vodice proti Ljubljani).

Zaradi zimskih razmer velja prepoved vožnje za tovorna vozila nad 7,5 tone tudi na cestah Novo mesto–Metlika, Soteska–Črmošnjice–Črnomelj, Jugorje pri Metliki–Štrekljevec–Ručetna vas in na cesti Velenje–Mislinja.

Obenem zaradi burje na vipavski hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo ter na regionalni cesti Razdrto–Manče velja prepoved vožnje za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton (1. stopnja).

Pozorno, če morate na pot

Policija in prometne službe svetujejo, naj se v trenutnih razmerah ne odpravljamo na pot, če ni nujno. Sicer pa odgovorno. Ceste so namreč zasnežene, mokre, ponekod tudi poledenele, razmere pa se nenehno spreminjajo. Pot ustavljanja je daljša, opozarjajo s Policijske uprave Kranj. »Pomembno je, da ste v prometu vidni, zato stkalo za luči preklopite iz 'avtomatsko' v 'navadne' luči (goreti morajo spredaj in zadaj). Z vozila očistite sneg in z vseh stekel led. V primeru zastoja ustvarite reševalni pas,« izpostavljajo.

Z osredotočeno in strpno vožnjo boste varni vi in vsi ostali udeleženci v prometu.

»Upoštevajte prometno signalizacijo, navodila policistov, redarjev, cestninskih nadzornikov. Bodite strpni in omogočite, da plužne službe nemoteno opravljajo svoje delo. Z osredotočeno in strpno vožnjo boste varni vi in vsi ostali udeleženci v prometu.« Popoldne naj bi sneženje oslabelo in do večera povsod ponehalo.

Nalaganje
Nazaj na vrh