Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

P. Polikarp - prvi 100-letnik v zgodovini Slovenske frančiškanske province

Objava: 05. 12. 2023 / 13:54
Oznake: Duhovnik, Maša
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.12.2023 / 20:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
P. Polikarp - prvi 100-letnik v zgodovini Slovenske frančiškanske province
P. Polkarp Brolih in ob njem ljubljanski nadškof Stanislav Zore. FOTO: Janez Kotar

P. Polikarp - prvi 100-letnik v zgodovini Slovenske frančiškanske province

V torek dopoldne, 5. decembra, smo v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah ob somaševanju številnih sobratov duhovnikov, provinciala Čudna, ljubljanskega nadškofa Zoreta in upokojenega novomeškega škofa Glavana obhajali slovesno mašo v zahvalo za 100 let frančiškana p. Polikarpa Broliha.

Cerkev so napolnili številni prijatelji in sorodniki karizmatičnega frančiškana, ki je kot prvi v zgodovini Slovenske frančiškanske province doživel ta častitljivi jubilej!

FOTO: Janez Kotar

»Da bi bil Jezus bolj poznan in bolj ljubljen!«

V pridigi je nadškof izpostavil tri jubilantove življenjske zglede: odnos zaupanja, ki ga tako pogosto izraža z besedami »Vsi smo vedno v Božjih rokah«; njegov živi zgled vere, ki »vodo spreminja v vino«, tudi ko se zdi to v nasprotju s človeško pametjo; in končno vseživljenjsko prizadevanje, izraženo v vzkliku, s katerim je p. Polikarp redno zaključeval svoje pridige: »Da bi bil Jezus bolj poznan in bolj ljubljen!«

Polna bazilika na Brezjah. FOTO: Janez Kotar

Neizmerna moč vere

Preprost zgled dosledno živete vere ni mogla ostati brez sadov. Kakšno moč ima obhajanje maše kot dejanje vere, je Zore ponazoril s primerom pokojnega trnovskega župnika Pogačnika, ki se je kot neveren študent gradbeništva pri frančiškanih udeležil maše: vera, s kakršno je p. Polikarp obhajal evharistijo, ga je tako pretresla, da jo je ne le sprejel, ampak tudi sam kot duhovnik pustil odlične sledi v trnovski župniji. Frančiškanski provincial p. Čuden je poudaril jubilantov preprost, skromen in vesel zgled služenja – posebej zvesto v spovednici –, pričevanja močne vere in ljubezni do frančiškanske province.

FOTO: Janez Kotar

Voščilo in blagoslov je jubilantu in z njim vsem, ki ga spremljajo, poslal tudi papež Frančišek.

Zdravica upokojenega novomeškega škofa Glavana. FOTO: Tadeja Petrovčič Jerina

Še več fotografij z zahvalne maše si oglejte v fotografijah Janeza Kotarja. 


Nalaganje
Nazaj na vrh