Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priljubljeni spovednik z Brezij vstopil v stoto leto

Za vas piše:
A. R.
Objava: 06. 12. 2022 / 09:50
Oznake: Cerkev
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.12.2022 / 15:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Priljubljeni spovednik z Brezij vstopil v stoto leto
P. Polikarp Brolih je praznoval svoj 99. rojstni dan. FOTO: Fb Brezje

Priljubljeni spovednik z Brezij vstopil v stoto leto

Frančiškan p. Polikarp Brolih, poznan kot priljubljen in iskan spovednik, je včeraj vstopil v stoto leto življenja. 99-letni frančiškan še vedno vsak dan spoveduje.

Ob 99. rojstnem dnevu so mu, tako kot se spodobi, v frančiškanskem samostanu na Brezjah pripravili prijetno praznovanje, obiskal pa ga je tudi sv. Miklavž. »Marija Pomagaj naj vam še naprej stoji ob strani, da boste še veliko dobrega storili z vašo molitvijo, korajžo in globoko besedo ter vedrim obrazom,« so zapisali ob voščilu.

Anton Brolih se je pred 99 leti na predvečer godu sv. Miklavža rodil kot prvi izmed treh otrok. Odraščal je v Zgornji Beli, v župniji Preddvor na Gorenjskem. Na dan, ko je Hitler napadel Poljsko in začel drugo svetovno vojno, je vstopil v noviciat slovenskih frančiškanov in od predstojnika dobil ime Polikarp, po maloazijskem škofu in svetniku. 18. decembra 1949 ga je v škof Anton Vovk posvetil v duhovnika.

Še vedno vsak dan spoveduje

Pol stoletja je deloval v župniji Marijinega oznanjenja na Tromostovju v Ljubljani, po službovanju v Nazarjah pa je leta 2007 prišel na Brezje k Mariji Pomagaj, kamor so mu, kot spovedniku, sledili mnogi verniki.

»Rad spovedujem. To je odgovorna, a lepa služba. Vesel sem, da mi je Bog dal pravico, da lahko rečem: 'Odpuščeni so ti tvoji grehi, pojdi v miru.' To je milost, če doživim skesano spoved,« je pred štirimi leti dejal v pogovoru za Družino. P. Polikarp še danes vsako popoldne stopi v spovednico v brezjanski baziliki in spoveduje do konca večerne svete maše.

Njegovo glavno vodilo v življenju je, sprejemati Božjo voljo: »Vsak dan smo v Božjih rokah, nikdar nismo igračka usode. Božji volji sem sledil, kakor je Bog hotel, in nikdar mi ni bilo žal. Čutim dolžnost, da sem zvest do konca, v malem in velikem.«

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh