Zapri
Iskanje

Zahvalna nedelja v župniji Črenšovci

Za vas piše:
J. Ž.
Objava: 08. 11. 2021 / 11:28
Oznake: Praznik, Vera, Župnija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.11.2021 / 12:02
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Zahvalna nedelja v župniji Črenšovci

Zahvalna nedelja v župniji Črenšovci
Hvaležni so tudi za katoliške medije. FOTO: J. Ž.
Po slovenskih župnijah smo v nedeljo, 7. novembra, obhajali zahvalno nedeljo.

Verniki smo se na ta dan zbrali pri svetih mašah, katere so darovali duhovniki, vsi skupaj so se spomnili, predvsem za jesenske in druge pridelke, ki jih daje narava, ustvarjajo in pridelajo pa jih pridne roke, kmetov, vinogradnikov, sadjarjev in drugih, ki jih veseli delo na zemlji, saj so se zahvalili sadove zemlje. 

Tudi v župniji Črenšovci so obhajali in počastili zahvalno nedeljo, domači dušni pastirji so na ta dan darovali svete maše in se Bogu zahvalili za vse darove narave. Tako je bil daritveni oltar v župnijski cerkvi sv. Križa v Črenšovcih bogat z jesenskimi in drugimi pridelki. Prinesli so pridelke, ki so zrasli v naravi in tako so se Bogu zahvalni. 

Prinesli pa so tudi razne igrače in stvari – izdelke delo človeških rok. Pri aranžiranju so sodelovali vero učenci in verniki domače črenšovske župnije, ki so prinesli pridelke in tudi skupaj lepo dali naslov »Bogu hvala«, saj gre velika zavala Bogu vse kar imajo za preživetje tako na duhovnem in drugem področju. 

Daritveni oltar je v cerkvi v Črenšovcih je obdan z darovi zemlje. FOTO: J. Ž.

Med bogatimi jesenskimi pridelki so jabolka, grozdje, buče, bela repa, med, krompir, južno sadje… Poleg vseh drugih pridelkov in izdelkov so pred daritveni oltar položili verski tisk in revije, predvsem Družino. 

Duhovna misel na zahvalno nedeljo je bila v tem, da je veliko bogastva, saj se ne zahvaljujemo samo za to kar človek zaužije, ampak je pomembna tudi duhovna hrana. V ospredje so postavili sliko božjega služabnika Danijela Halasa in verniki so veseli, srečni in molijo za njegovo beatifikacijo, saj prosijo in molijo, da bi postal božji služabnik Danijel Halas, ki je bil rojen v Črenšovcih. 

»Bogu hvala!« FOTO: J. Ž.

Vinogradniki so prinesli vino iz vinskih zidanic, kar je najbolj pomembno, da se vino uporablja pri daritvi svete maše, zato je tudi vino in kruh povzdignejo pod križ. Vero učenci so prinesli globus, kjer je predstavljen celoten svet, tudi spomin na izseljence iz župnije Črenšovci, ki so odšli v tuji svet, v Ameriko, Kanado, Avstralijo in druge države po svetu, saj se nekateri še vedno radi vračajo v domače ognjišče. 

Veroučenci so se zahvali za svet, za zdravje in učenje. Vsa dekoracija kmetijskih pridelkov in ostalih izdelkov, bodo pred oltarjem od zahvalne nedelje do letošnjega praznika sv. Martina.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh