Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zahvalna nedelja v župniji Črenšovci

Za vas piše:
J. Ž.
Objava: 08. 11. 2021 / 11:28
Oznake: Praznik, Vera, Župnija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.11.2021 / 12:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zahvalna nedelja v župniji Črenšovci
Hvaležni so tudi za katoliške medije. FOTO: J. Ž.

Zahvalna nedelja v župniji Črenšovci

Po slovenskih župnijah smo v nedeljo, 7. novembra, obhajali zahvalno nedeljo.

Verniki smo se na ta dan zbrali pri svetih mašah, katere so darovali duhovniki, vsi skupaj so se spomnili, predvsem za jesenske in druge pridelke, ki jih daje narava, ustvarjajo in pridelajo pa jih pridne roke, kmetov, vinogradnikov, sadjarjev in drugih, ki jih veseli delo na zemlji, saj so se zahvalili sadove zemlje. 

Tudi v župniji Črenšovci so obhajali in počastili zahvalno nedeljo, domači dušni pastirji so na ta dan darovali svete maše in se Bogu zahvalili za vse darove narave. Tako je bil daritveni oltar v župnijski cerkvi sv. Križa v Črenšovcih bogat z jesenskimi in drugimi pridelki. Prinesli so pridelke, ki so zrasli v naravi in tako so se Bogu zahvalni. 

Prinesli pa so tudi razne igrače in stvari – izdelke delo človeških rok. Pri aranžiranju so sodelovali vero učenci in verniki domače črenšovske župnije, ki so prinesli pridelke in tudi skupaj lepo dali naslov »Bogu hvala«, saj gre velika zavala Bogu vse kar imajo za preživetje tako na duhovnem in drugem področju. 

Daritveni oltar je v cerkvi v Črenšovcih je obdan z darovi zemlje. FOTO: J. Ž.

Med bogatimi jesenskimi pridelki so jabolka, grozdje, buče, bela repa, med, krompir, južno sadje… Poleg vseh drugih pridelkov in izdelkov so pred daritveni oltar položili verski tisk in revije, predvsem Družino. 

Duhovna misel na zahvalno nedeljo je bila v tem, da je veliko bogastva, saj se ne zahvaljujemo samo za to kar človek zaužije, ampak je pomembna tudi duhovna hrana. V ospredje so postavili sliko božjega služabnika Danijela Halasa in verniki so veseli, srečni in molijo za njegovo beatifikacijo, saj prosijo in molijo, da bi postal božji služabnik Danijel Halas, ki je bil rojen v Črenšovcih. 

»Bogu hvala!« FOTO: J. Ž.

Vinogradniki so prinesli vino iz vinskih zidanic, kar je najbolj pomembno, da se vino uporablja pri daritvi svete maše, zato je tudi vino in kruh povzdignejo pod križ. Vero učenci so prinesli globus, kjer je predstavljen celoten svet, tudi spomin na izseljence iz župnije Črenšovci, ki so odšli v tuji svet, v Ameriko, Kanado, Avstralijo in druge države po svetu, saj se nekateri še vedno radi vračajo v domače ognjišče. 

Veroučenci so se zahvali za svet, za zdravje in učenje. Vsa dekoracija kmetijskih pridelkov in ostalih izdelkov, bodo pred oltarjem od zahvalne nedelje do letošnjega praznika sv. Martina.


Kupi v trgovini

Prošnje vernikov - Čas med letom
Liturgične knjige
29,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh