Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznični dan v župnijski cerkvi sv. Lenarta [FOTO]

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 07. 11. 2021 / 17:22
Oznake: Cerkev, Škof
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 08.11.2021 / 09:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Praznični dan v župnijski cerkvi sv. Lenarta [FOTO]
FOTO: Jože Potrpin.

Praznični dan v župnijski cerkvi sv. Lenarta [FOTO]

Letos mineva 825 let od prve pisne omembe mesta Lenarta (ime je dobil po župnijski cerkvi sv. Lenarta) v Slovenskih goricah v zgodovinskih virih.

Prvotno je bil v lasti Spanheimov, že leta 1196 pa v lasti šentpavelskega samostana v Labotski dolini na Koroškem. Tega leta se v listinah tudi prvič omenja, in to v buli, ki jo je 17. junija 1196 izdal papež Celestin III. za šentpavelskega opata Ulrika in njegove sobrate. 

Gre za doslej najstarejši znani pisni dokument, ni pa izključeno, da bodo raziskovalci odkrili še kaj starejšega.

Naj dobri Bog vas obilno blagoslavlja vaša prizadevanja in naj praznovanje nedelje vašega farnega zavetnika sv. Lenarta utrdi zavest pridanosti temu občestvu in spodbudi čut še za večje sodelovanje. (Alojzij Cvikl) 

Vsi dogodki in prireditve v počastitev častitljive obletnice in tradicionalnega Lenartovega so zaradi slabšanja epidemičnih razmer odpadli, razen osrednjega občinskega praznika v petek, 5. novembra, v domu kulture, ter tridnevne duhovne obnove (vodil jo je voditelj nadškofijskega odbora za mlade in škofov tajnik Jure Sojč) in žegnanja na zahvalno nedeljo, 7. novembra, v župnijski cerkvi sv. Lenarta. 

Sveto mašo je daroval Alojzij Cvikl. FOTO: Jože Potrpin.

Slovesno mašo ob somaševanju župnika Marjana Pučka in tajnika Jureta in blagoslovitev obnovitvenih in vzdrževalnih del ter smreke v trgu (posajena skupaj z tukajšnjo občino ob obletnici prve pisne omembe Lenarta) je opravil nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. 

V zadnjih dveh letih je bilo okrog cerkve urejeno tlakovanje in odvodnavanje, obnovljena ali posodobljena elektrifikacija zvonjenja, vsa okna na župnišču in kurilnica. Slavja sta se udeležila tudi župan Janez Kramberger s sodelavci in poslanec Franc Breznik. 

Več fotografij si oglejte v fotogaleriji Jožeta Potrpina: 


Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh