Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakaj Ljudmila Novak ni pristala na kandidaturo za predsednico?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 07. 09. 2022 / 10:27
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.09.2022 / 10:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zakaj Ljudmila Novak ni pristala na kandidaturo za predsednico?
Ljudmila Novak je pojasnila, zakaj se ni podala v predsedniško tekmo. FOTO: Tatjana Splichal

Zakaj Ljudmila Novak ni pristala na kandidaturo za predsednico?

Kot prva od parlamentarnih strank – sledila naj bi ji še Levica – se bo, po odpovedi kandidature podpredsednice Gibanja Svoboda Marte Kos, v predsedniško tekmo podala NSi s podpredsednikom in nekdanjim ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezom Ciglerjem Kraljem.

Takšno odločitev stranke je na včerajšnji popoldanski novinarski konferenci potrdil prvi mož NSi mag. Matej Tonin, hkrati pa je poudaril, da bi stranka podprla kandidaturo evropske poslanke in nekdanje predsednice NSi Ljudmile Novak, če bi se zanjo odločila.

Podpira kandidaturo Ciglerja Kralja

Pa se ni, kljub temu, da se je vse poletje špekuliralo o tem. Razloge za svojo odločitev je sporočila v včerajšnji izjavi za javnost, obenem pa izrecno poudarila, da tudi sama podpira kandidaturo Janeza Ciglerja Kralja za predsednika republike.

Človek, ki ne le posluša, temveč tudi sliši

»Vem, da sprejetje takšne odločitve zahteva pogum. Verjamem, da bo znal Janez Cigler Kralj v predsedniški tekmi dobro zastopati svoje vrednote in vrednote krščanske demokracije. Je človek, ki zna ljudi ne samo poslušati, temveč tudi slišati,« je zapisala Novakova.

NSi je resna stranka s svojim kandidatom

Izrazila je zadovoljstvo, da bo NSi kot resna politična stranka imela svojega predsedniškega kandidata, enako je bilo pred petimi leti, ko je kot kandidatka stranke kandidirala sama. »Čeprav nisem nikoli napovedovala ali samovoljno izražala želje po vnovični kandidaturi, sem bo vseh vprašanjih in nagovorih o tem odgovorno razmislila,« je pojasnila Ljudmila Novak.

Za odpoved članstvu v stranki se ni želela odločiti

Sprejela je torej odločitev, da tokrat ne kandidira, saj bi želela morebitno vnovično predsedniško kandidaturo izpeljati kot neodvisna kandidatka: »To pa bi pomenilo, da bi se kot predsedniška kandidatka odpovedala članstvu v stranki NSi, za kar pa se nisem želela odločiti.«

Zahvala podpornikom

Ob koncu izjave za javnost se je nekdanja predsednica NSi in županja Moravč še zahvalila vsem, »ki me podpirate in me boste še naprej podpirali kot krščansko demokratko in slovensko poslanko Evropskega parlamenta«.

Nalaganje
Nazaj na vrh