Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakaj se mladi odločajo za animatorstvo?

Za vas piše:
Marjeta Bec
Objava: 06. 07. 2022 / 00:30
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2022 / 09:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zakaj se mladi odločajo za animatorstvo?
Animator na duhovnih vajah je udeležencem prijatelj in vzgojitelj hkrati. FOTO: Blaž Weindorfer/Sportida

Zakaj se mladi odločajo za animatorstvo?

V Sloveniji se na oratorijih, ki potekajo po več kot 300 župnijah, vsako leto zbere več kot 6.500 mladih animatorjev, ki skrbijo za izvedbo programa.

Animatorjev pa ne najdemo le na oratorijih, temveč tudi na različnih duhovnih vajah za otroke in mladino, ki bodo letos spet na voljo v večjem številu po vsej Sloveniji.

Veliko število mladih, ki so pripravljeni služiti kot prostovoljci in se dati na razpolago otrokom in mladini, je v času individualizma in potrošništva gotovo zelo dobra novica in daje upanje za prihodnost.

Kakšna pa je v resnici vloga animatorjev? Kdo je lahko animator, kakšne lastnosti mora imeti, s kakšnimi izzivi se srečuje in česa se lahko ob svojem delu nauči?

O tem smo povprašali animatorja na duhovnih vajah v Želimljah Domna Banka in Nežo Verdinek ter sestro Rebeko Kenda, dolgoletno voditeljico duhovnih vaj za otroke v Kanjem dolu.

Animator ni zabavljač

Besedo animator poznamo vsi, saj se različne vrste animatorjev pojavljajo povsod: imamo animatorje na rojstnodnevnih zabavah, animatorje za otroke v počitniških krajih, animatorje najdemo celo v domovih upokojencev.

V Slovarju slovenskega knjižnega jezika lahko preberemo, da je animatorjeva naloga »navdušiti, spodbuditi, razgibati«. Kakšna je torej razlika med animatorjem na zabavi za otroški rojstni dan in animatorjem na duhovnih vajah?

Sestra Rebeka Kenda. FOTO: Tatjana Splichal

Sestra Rebeka Kenda, ki je za potrebe duhovnih vaj za otroke v Kanjem Dolu »vzgojila« kar nekaj generacij animatorjev, odločno zanika, da bi bila glavna naloga animatorjev na duhovnih vajah to, da otroke zabavajo.

Pravi, da mora »animator otroke prinašati pred Boga – zanje moliti, darovati kakšno žrtvico, se v ta namen čemu odreči ali kaj neprijetnega narediti. Hkrati pa je njegova naloga Boga prinašati otrokom – predvsem z zgledom življenja po evangeliju, pa tudi z besedo. Učiti to in tako, kot je učil Jezus.«

Neža Verdinek. FOTO: Andrej Ranfl

Neža Verdinek, ki ima tudi sama dolgo animatorsko kilometrino na duhovnih vajah v Želimljah in na poletnih duhovnih tednih za družine v Veržeju, to ponazori s konkretnimi primeri: »Animator se nauči dajati sebe za druge. Dati svoj čas, energijo, ideje. Dati svoj stol in svojo malico. Dati igro in molitev. Morda se sliši, kot da mora biti animator popoln. Sploh ne! Naučiš se, da nisi popoln, predvsem pa, da nisi vsemogočen. A najlepše se je dopolnjevati. Tam, kjer ne znam jaz, znaš ti. In tam, kjer ne zmorem jaz, zmore On.«

Domen Banko. FOTO: Osebni arhiv

Domen Banko, ki ima izkušnjo animatorstva na duhovnih vajah in oratorijih, se strinja, da je prenašanje vere pomembna naloga animatorja, in dodaja, da mora biti animator otrokom za vzor, hkrati pa mora znati pristopati do njih na njim primeren način.

»Animator na duhovnih vajah je udeležencem – otrokom in mladim – prijatelj in vzgojitelj hkrati. Udeleženci v animatorju vidijo nekoga, s katerim se lahko igrajo, zabavajo, pogovarjajo, z njim molijo. Pogosto v tebi vidijo vzornika, kar ti da precejšnjo odgovornost,« še dodaja Neža.


Animatorstvo cenijo tudi delodajalci

Čisto konkretno in dokaj svežo izkušnjo o tem, da je prostovoljno delo, kakršno je delo animatorja, cenjeno tudi pri delodajalcih, pa ima tudi Neža, ki na vprašanje o tem, ali ti animatorstvo lahko tudi kako pomaga pri iskanju zaposlitve, odgovori: »Kaj sem kot animatorka odnesla za svojo službeno pot? - Službo! (smeh) No, niso mi ravno rekli, da so me vzeli, ker sem bila animatorka, toda vse te izkušnje zares štejejo! To, da si že kot mlad človek pripravljen svoj čas prostovoljno nameniti za druge, pove o tebi več kot lepo spričevalo.«


Izkušnje za življenje

Možnost dela v ekipi animatorjev, pod duhovnim vodstvom, je gotovo tudi dobra šola za življenje. Da se v tej šoli naučiš odgovornosti, saj skrbiš za skupino otrok, poudarja Domen in doda, da se naučiš tudi tega, da so si otroci med seboj zelo različni, pri čemer spoznavaš načine, kako pristopiti do vsakega otroka posebej.

Pomembno je tudi, da svoje delo vzameš resno, se nanj pripraviš in si vzameš čas za pogovor z otroki, ki so ti zaupani.

Duhovna formacija animatorjev

Animator lahko daje in pomaga pri duhovni rasti udeležencev samo, če tudi sam skrbi za svojo duhovnost. Zato je duhovno spremljanje animatorjev zelo pomembno. V Sloveniji že obstajajo različni programi, šole in duhovne vaje za animatorje, ki mlade prostovoljce usposabljajo in hkrati skrbijo za njihovo duhovno rast.

Delo animatorja ni plačano, razen z zadovoljstvom, ki ga ima mlad človek, ko se da na razpolago za služenje. FOTO: Tatjana Splichal

Animatorji, ki se »vzgajajo« pri s. Rebeki, imajo na voljo posebne duhovne vaje, namenjene animatorjem. Prav tako je pred začetkom tednov za otroke zanje obvezna priprava, »kjer je bistvo osebno poglabljanje v vsebino programa in molitev, možnost osebne spovedi in pogovora s spovednikom. Med tednom duhovnosti za otroke imajo eno uro ob večerih zase – za skupnost animatorjev. Na koncu poletnih tednov gremo na romanje.«

Vlogo duhovnega voditelja pri animatorskem delu poudarjata tudi Domen in Neža. Domen pravi, da je za rast v veri pomembna tudi skupnost, ki se ustvari med animatorji samimi, Neža pa izpostavlja pomen molitve, ki mora spremljati delo vsakega animatorja.


Prispevek je bil v celoti objavljen v tedniku Naša družina (23/2021). 

Nalaganje
Nazaj na vrh