Zapri
Iskanje

»Zakon ni fikcija!«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 09. 2014 / 07:04
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:16
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

»Zakon ni fikcija!«

»Zakon ni fikcija!«
Papež je včeraj po dvajsetih letih med slovesnim bogoslužjem poročil dvajset parov iz rimske škofije.
Papež Frančišek je včeraj poročil dvajset parov iz rimske škofije. Zaročenci so si zakrament svetega zakona podelili med bogoslužjem v baziliki sv. Petra, pred izmenjavo prstanov pa je mladoporočence papež tudi nagovoril. Zakonsko zvezo je izpostavil kot simbol življenja. Po njegovih besedah »zakon ni nikakršna fikcija«. »Zakonska zveza je zahtevno potovanje, pogosto težko, včasih tudi konfliktno, ampak takšno je pač življenje.« Vera v Jezusa zakonskim parom podarja veselje, da po tej poti stopajo skupaj in jih varuje pred tem, da bi med potjo obupali. Na tej poti ima mož nalogo ženi pomagati, da postaja bolj ženska, njena naloga pa je možu pomagati, da postaja vse bolj moški.Zakonska zveza predstavlja družino, je poudaril papež. »Neprecenljiva je moč, človečnost, ki jo najdemo v družini: medsebojna pomoč, spremljanje v vzgoji, odnosi, ki rastejo z ljudmi, deljenje radosti in težav«, je nadaljeval sveti oče. Družine so prvi kraj, v kateri se oblikuje oseba, obenem pa »zidaki« za izgradnjo družbe. Normalno je, da se zakonca kdaj spreta, je dejal Frančišek. Toda mladoporočencem je ob tem podelil »majhen nasvet«: »Nikoli ne zaključita dneva brez sprave. Že majhna gesta je dovolj, da se zopet pobotata in stopata naprej po skupni poti.« Ob sklenitvi zakonske zveze je sveti oče parom zaželel srečno in rodovitno življenjsko pot in Božjega blagoslova.

Med mladoporočenci so bili po navedbah italijanskih medijev tudi pari, ki že dlje časa živijo skupaj in imajo tudi otroke. Najmlajša v skupini je bila 25-letna nevesta, najstarejši pa 56-letni ženin, je včeraj poročala La Repubblica. Papež Frančišek je poročni obred vodil prvič po izvolitvi na papeški položaj.

Poročne obrede je doslej kot edini papež sklepal Janez Pavel II. (1978-2005), ki je pare javno poročil na svetovnem srečanju družin leta 1994 v Vatikanu.

Vir: Kathpress

Foto: RV

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Duhovna rast
29,90€ Poglej izdelek: Po Božji podobi
Nalaganje
Nazaj na vrh