Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakon o nalezljivih boleznih prepričljivo zavrnjen

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 16. 07. 2021 / 05:58
Oznake: Politika, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.07.2021 / 06:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zakon o nalezljivih boleznih prepričljivo zavrnjen
Vlada bo nekatere pripombe znova preučila in predlagala novo novelo zakona o nalezljivih boleznih. FOTO: Tatjana Splichal

Zakon o nalezljivih boleznih prepričljivo zavrnjen

Po izglasovanem vetu državnega sveta so poslanci državnega zbora pozno sinoči na 79. izredni seji ponovno glasovali o noveli zakona o nalezljivih boleznih in jo, kot je že popoldne napovedal premier Janez Janša, prepričljivo zavrnili. Glas proti je oddalo 78 (tudi koalicijskih) poslank in poslancev, za je bil le eden – Robert Polnar (DeSUS).

Vlada je želela z novelo uresničiti odločbo ustavnega sodišča glede neustavnosti nekaterih delov zakona o nalezljivih boleznih, povezanih z ukrepi za zajezitev epidemije covida-19. Na prvem glasovanju minuli teden jo je podprlo 44 poslancev, 42 jih ji je nasprotovalo, po vetu državnega sveta pa je za sprejem potrebovala vsaj 46 glasov.

Edini glas za novelo zakona o nalezljivih boleznih je na ponovnem glasovanju prispeval Robert Polnar (DeSUS).

Pomoč javnosti pri besedilu, sprejemljivem za vse

Tudi koalicijski poslanci so se včeraj strinjali, da je treba nekatere pomisleke o noveli – zlasti glede preširokih vladnih pooblastil vlade pri sprejemanju ukrepov za obvladovanje širjenja nalezljivih bolezni – še smiselno preučiti in pripraviti novo besedilo. »Pričakujemo, da bo tudi javnost pomagala sestaviti besedilo, sprejemljivo za vse,« je poudaril vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

Pričakujemo, da bo tudi javnost pomagala sestaviti besedilo, sprejemljivo za vse. (Jožef Horvat)

Potreben je večji konsenz

Z izjemo Roberta Polnarja so novelo zavrnili tudi v DeSUS. Branko Simonovič je v imenu poslanske skupine poudaril, da bi »si želeli, da bi novela vsebovala omejitev pred možnostjo arbitrarnega odločanja vlade,« hkrati bi morali biti nekateri pojmi v noveli natančneje opredeljeni, o tako občutljivi tematiki pa bi moral biti dosežen tudi večji konsenz.

Vlada si bo vzela čas do jeseni

Predsednik vlade Janez Janša je že popoldne napovedal glasovanje koalicijskih poslancev proti noveli, saj da »v tej fazi najbrž ni potrebna v tako hitrem času«. Vlada si bo vzela čas do jeseni, da nekatere pripombe, dane v razpravah v državnem zboru in državnem svetu, znova preuči in predlaga novo novelo zakona o nalezljivih boleznih.

Novela zakona v tej fazi najbrž ni potrebna v tako hitrem času. (Janez Janša)

Tudi o demografskem skladu jeseni

V razpravi niso sodelovali poslanci SNS, ki pa so že vnaprej napovedali, da bodo tokrat glasovali proti noveli zakona, ki so jo v prvem glasovanju podprli. Hkrati je državni zbor včeraj, na predlog koalicije, preložil glasovanje o zakonu o Nacionalnem demografskem skladu na jesenski čas. Po Janševih besedah je za tako pomembno odločitev politično ozračje preveč pregreto.

Kupi v trgovini

Akcija
Glukozna revolucija
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh