Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakoni za tujce v Izraelu že pred tri tisoč leti

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 06. 06. 2012 / 10:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zakoni za tujce v Izraelu že pred tri tisoč leti

Strokovnjaki so razvozlali najstarejše hebrejske zapise; socialni zakoni v starem Izraelu so ščitili tujce, vdove in sirote.

Strokovnjak nemške univerze v Münstru naj bi razvozlal najstarejše hebrejsko besedilo, ki ni del Svetega pisma. Kot je za nemško katoliško agencijo KNA pojasnil evangeličanski teolog Reinhard Achenbach, gre pri antičnem zapisu na tri tisoč let stari tablici za socialne zakone, ki naj bi v starem Izraelu ščitili tujce, vdove in sirote. Naša današnja načela o pravni zaščiti tujcev in socialni zaščiti revnih in prikrajšanih torej segajo daleč v staroorientalsko obdobje.

Arheologi Hebrejske univerze v Jeruzalemu so zapis odkrili leta 2008 med izkopavanji v kraju Kirbet Kejafa, petindvajset kilometrov jugozahodno od Jeruzalema. Strokovni svet je najdbo označil za senzacijo. Vse odtlej so si strokovnjaki prizadevali, da bi petvrstično besedilo razvozlali in ugotovili njegov pomen.

Achenbach, strokovnjak za Staro zavezo, je svoja dognanja objavil v strokovni reviji ‘Semitica’. Kot je pojasnil, so pri delu uporabljali različne predloge znanstvenikov za dešifriranje besedila in so s tem lahko skoraj v celoti rekonstruirali besedilo na tablici. Za skoraj vsako formulacijo obstajajo tesne vzporednice v hebrejskem Svetem pismu, in sicer med pravnimi besedili v Tori, prav tako pa tudi med preroki. Na vseh teh mestih ostro obsojajo zatiranje socialno šibkejših ljudi.

Omenjeni zapis je nastal okoli leta 1000 pred Kristusom, po mnenju Achenbacha pa je bila to pravopisna vaja nekega učenca. Prepisovanje pravnih besedil je sodilo k izobraževanju kraljevih uradnikov, ki so nadzirali pravne postopke v svojih okrajih.

Druga in tretja vrstica na tablici se glasita: “Delaj dobro sužnjem in vdovam, delaj dobro sirotam in tujcem! Brani pravice mladoletnih, brani pravice revnih!” Achenbach zaključuje, da je po tem besedilu sodeč pravna zaščita zapostavljenih družbenih skupin sodila med najstarejše pravice v Izraelu.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh