Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakonska zveza in družina v središču škofovske sinode

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 10. 2015 / 07:21
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zakonska zveza in družina v središču škofovske sinode

Več kot 300 škofov z vsega sveta bo v naslednjih dneh v Vatikanu zasedalo s papežem Frančiškom.

Papež Frančišek, 300 škofov in drugih izvedencev bo od 4. do 25. oktobra v Vatikanu na vesoljni škofovski sinodi razpravljalo na temo »Poklic in poslanstvo družine v današnji Cerkvi in svetu«. To bo 14. redno škofovsko zasedanje v zgodovini Cerkve, odkar je bilo v tej obliki uvedeno po drugem vatikanskem cerkvenem zboru, skupno pa 27. škofovska sinoda, če računamo še deset dosedanjih rednih zasedanj o regionalnih vprašanjih in tri izredna zasedanja. Sinode za razliko od cerkvenih zborov nimajo odločevalne ali sklepne funkcije, ampak naj bi papežu svetovale v duhu kolegialnosti. Zasedanje se začenja z jutrišnjim slovesnim bogoslužjem v baziliki sv. Petra v Vatikanu.



Za razliko od izrednih zasedanj, ki se jih udeležujejo le predsedniki škofovskih konferenc, na rednih srečanjih škofovske konference glede na velikost zastopajo od enega do štirje izvoljeni predstavniki. Poleg kandidatov posameznih škofovskih konferenc so na sinodo povabljeni skoraj vsi vodje iz rimske kurije, pa tudi predstavniki redov in vzhodnih Cerkva ter izvedenci in posebni papeževi odposlanci.

Priprava na letošnje srečanje je bila izredna seja sinoda na isto temo v lanski jeseni, kjer so razpravljali o resnosti sodobnih izzivov. Papežev dokument Relatio Synodi, ki so ga po končanem zasedanju kot smernice za letošnjo sinodo poslali vsem škofijam po svetu, vsebuje 46 vprašanj za poglobitev sinodlanega dela. Za razliko od splošnih vprašanj o zakonski zvezi in družini, usmerjenih predvsem v širšo javnost, so bila vprašanja tokrat naslovljena na škofijske organizacije in ustanove.

Delovni dokument Instrumentum laboris je bil predstavljen že v letošnjem juniju, povzema pa odgovore na vprašanja iz smernic in predlaga teme za sinodo. Vanj so vključena tudi sporna vprašanja, kot je denimo prejemanje obhajila za civilno znova poročene zakonce. Med temami so še skupno življenje pred sklenitvijo zakonske zveze, istospolna usmerjenost in želja istospolnih parov po posvojitvi otrok. Glede zahtevane reforme postopka za ugotavljanje ničnosti zakonske zveze je papež Frančišek že v letošnjem septembru predstavil načine, kako omenjeni postopek pospešiti.

Pričakovati je, da bo sinoda poudarila in izpostavila pomen družin v družbi in Cerkvi, pa kaj pomeni »usmiljenje« za tiste, ki živijo v hudih težavah. Cerkev želi predvsem poiskati odgovore na vprašanja o današnji ogroženosti družine, med drugim o strahu pred sklenitvijo resne zveze v zahodnoevropskih deželah, ter o preganjanju in revščini v revnejših državah.

»Cerkvi gre za to, da izhaja iz konkretnih položajev današnjih družin, predvsem iz potrebe po usmiljenju, začenši s tistimi, ki najbolj trpijo«; je zapisano v delovnem dokumentu za sinodo. Poudarek tokratnemu zasedanju daje tudi izredno sveto leto usmiljenja, ki ga je papež napovedal za leto 2016.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Še več Boga
Duhovna rast
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh