Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Žalne slovesnosti na Poljskem v soboto

Objava: 14. 04. 2010 / 07:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Žalne slovesnosti na Poljskem v soboto

Ob smrti poljskega predsednika Lecha Kaczynskega in drugih visokih predstavnikov države v sobotni tragični letalski nesreči na vzhodu Rusije sta Poljakom sožalje izrazila tudi ljubljanski nadškof Anton Stres in evangeličanski škof Geza Erniša

V soboto bo na Pilsudskem trgu v središču Varšave potekala uradna žalna slovesnost za pokojnega poljskega predsednika Lecha Kaczynskega in v spomin na vse žrtve tragične nesreče, je sporočil predsednik poljskega parlamenta Bronislaw Komorovski, ki po smrti predsednika opravlja tudi predsedniške naloge. Po poročanju poljskih medijev so svojo udeležbo na žalni slovesnosti že potrdili ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, ameriški predsednik Barack Obama in francoski predsednik Nicolas Sarkozy.

V Varšavi se medtem tisoči Poljakov še zadnjič poslavljajo od pokojnega predsednika Kaczynskega. Poljskega predsednika je že v soboto identificiral njegov brat dvojček Jaroslaw, včeraj pa so v Varšavo prepeljali tudi posmrtne ostanke njegove žene Marie. Krsti s posmrtnimi ostanki predsedniškega para bosta do konca tedna ležali v predsedniški palači v Varšavi. Sinoči se je po poročanju tujih tiskovnih agencij pred palačo vila več kot kilometer dolga vrsta ljudi, ki so se želeli še zadnjič pokloniti predsedniku.

Kaczynskega in njegovo soprogo Mario bodo na željo njegove družine v nedeljo popoldan pokopali v gradu Wawel v Krakovu, kjer sta pokopana tudi ustanovitelj poljske republike, maršal Jozef Pilsudski, in predsednik poljske vlade v izgnanstvu v času druge svetovne vojne, general Wladyslaw Sikorski, ki je leta 1943 umrl v letalski nesreči v Gibraltarju.

Spomin na pokojnega predsednika je minulo nedeljo zvečer z žalnim bogoslužjem v varšavski stolnici počastil tudi poljski primas, nadškof Henryk Muszynski. V svojem nagovoru je izpostavil predsednikove zasluge – njegovo življenje je označil kot pričevanje zvestobe Kristusove resnice ter prizadevanje za razkrivanja zločinske zgodovine, ki je bila po predsednikovem mnenju predolgo zamolčana.

Nadškof Muszynski je pozval vse Poljake, naj molijo za žrtve letalske nesreče.

Ob smrti poljskega predsednika Lecha Kaczynskega in drugih visokih predstavnikov države v sobotni tragični letalski nesreči na vzhodu Rusije sta Poljakom sožalje izrazila tudi ljubljanski nadškof Anton Stres in evangeličanski škof Geza Erniša.

S poljskega veleposlaništva pa so sporočili, da bo v četrtek ob 18.30 v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja slovesna sveta maša v spomin na tragično umrlega poljskega predsednika, njegovo soprogo Mario in člane delegacije, ki so v soboto izgubili življenje v letalski nesreči na poti na slovesnost ob obletnici pokola v Katinskem gozdu. Mašo bo daroval apostolski nuncij v Sloveniji Santos Abril y Castello.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh