Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zamejski Slovenci pozivajo vlado in zbirajo podpise

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 29. 05. 2023 / 06:33
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.05.2023 / 06:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zamejski Slovenci pozivajo vlado in zbirajo podpise
Nedavna »nenavadna« vladna odločitev o ukinitvi narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja je močno presenetila tudi Slovence v zamejstvu. FOTO (simbolna): Tatjana Splichal

Zamejski Slovenci pozivajo vlado in zbirajo podpise

Slovenski zamejski organizaciji v Avstriji in Italiji, Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) in Svet slovenskih organizacij (SSO), zbirata podpise podpore njunemu skupnemu pozivu slovenski vladi, naj prekliče ukinitev narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, in k dejanjem za pomiritev v slovenskem narodu.

Nedavna »nenavadna« vladna odločitev o ukinitvi narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja je močno presenetila tudi Slovence v zamejstvu, saj je zelo zaostrila odnose na družbeno-političnem področju in med običajnimi ljudmi, kar ni dobro in gre v nasprotno smer od narodne pomiritve, ki jo slovenski narod potrebuje, so prepričani v NSKS in SSO.

Podpora izjavama Pahorja in SAZU

Predsednika obeh krovnih organizacij v zamejstvu dr. Valentin Inzko in Walter Bandelj sta zato odprla pobudo za javni poziv vladi, da se izogiba dejanj, ki vodijo ali poglabljajo narodno razdvajanje, kar velja tudi za vse ostale državne inštitucije, hkrati pa sta podprla izjavo prejšnjega predsednika Boruta Pahorja glede ukinitve narodnega dneva in pozvala k delovanju v duhu izjave SAZU o slovenski spravi.

Zbiranje podpisov podpore

Da bi bil poziv odraz čim širše skupnosti, vabita vse, ki se z njim strinjajo, naj se obrnejo na urada obeh skupnosti in s svojim podpisom izrazijo podporo. Do prejšnje sobote so zbrali že 98 podpisov slovenskih kulturnih, političnih in drugih osebnosti iz Avstrije in Italije. Kot navajajo v NSKS in SSO, bodo poziv s podpisi v prihodnjih dneh poslali slovenski vladi.

Odprta pot narodni spravi

»Komunistično nasilje je zgodovinsko že temeljito in strokovno dokazano, enako kot druga dejstva, od fašistične in nacistične okupacije in kolaboracije do povojne komunistične diktature, ki vsa sodijo v zgodovino slovenskega naroda,« je zapisano v pozivu. In še, da je rojstvo samostojne in demokratične Slovenije odprlo pot narodni spravi, v katero so in še upajo mnogi Slovenci doma, v zamejstvu in po svetu.

Vzdržati se dejanj, ki vodijo v razdvajanje

»Sprava pa se lahko zgodi, če je vsaki strani priznana enakovredna in nenadomestljiva vloga v narodnem telesu. Le tako bo mogoče bolj svobodno in odprto zreti v prihodnost, ki se odpira zlasti mlajšim generacijam slovenskega naroda. Zato podpisani pozivamo vse politične strani v Sloveniji, začenši z vlado, da bi se vzdržale dejanj, ki bi vodila v nadaljnje pogubno razdvajanje,« piše nadalje.

Razvoj in sodelovanje le na podlagi miru med narodi in v narodu samem

V pozivu izražajo podporo delovanju državnih inštitucij v duhu Izjave SAZU o spravi, »še prej pa ob doslednejšem spoštovanju temeljnih načel ustave in evropskih listin ter skladno z vzgibi, ki so slovenski narod spodbudili, da si je ustvaril demokratično in svobodno državo in se polnopravno vključil v proces evropske integracije, ki se je razvila iz prepričanja očetov sodobne Evrope, da sta razvoj in sodelovanje možna le na podlagi miru med narodi in v narodu samem,« še piše v pozivu.

Podpisniki

Pod poziv so se podpisali že številni ugledni zamejski Slovenci, med njimi predsednik zadruge Mladika Ivo Jevnikar, urednik Novega glasa Jurij Paljk, predsednik in član ZNP Nanti Olip in Jože Wakounig, časnikarka Erika Jazbar, županja Števerjana Franca Padovan, predsednik KKZ Janko Krištof, pokrajinski tajnik SSk Julijan Čavdek, odvetnika Drago Štoka in Damijan Terpin, predsednik Slovenske prosvete Tomaž Simčič, športnica Jana Bandelj

Nalaganje
Nazaj na vrh