Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Je pametno pripraviti oporoko?

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 05. 07. 2021 / 07:45
Oznake: Družba, Odnosi
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2021 / 11:00
Je pametno pripraviti oporoko?
Ob zapletih z dediščino se posvetujmo z odvetniki. FOTO: Shutterstock

Je pametno pripraviti oporoko?

Spomnite se zgodbe o starozaveznem Jožefu, ki mu je bil oče Jakob posebej naklonjen in mu je poklonil lep dolg plašč. Njegovi starejši bratje so to opazili in so na Jožefa postajali vse bolj ljubosumni. Jožefu se je dvakrat sanjalo, da se mu njegovi bratje priklanjajo, zaradi česar so ga začeli sovražiti. Nameravali so ga ubiti, nato pa so ga vrgli v vodnjak in prodali v suženjstvo v Egipt.

Starozavezna zgodba o Jožefu in njegovih bratih zelo nazorno prikaže, kako problematični so lahko odnosi v družini, kadar imajo sorojenci občutek, da imajo starši enega od njih raje kot druge. In če pri vsakdanjih drobnih rečeh odnosi nekako še zdržijo, se pogosto zalomi pri deljenju dediščine, ko starši umrejo. V tem članku poskušamo odgovoriti na vprašanje, ali je bolje pripraviti oporoko ali pustiti, da premoženje po starših razdeli sodišče.

Dr. Peter Metlikovič, družinski in zakonski terapevt ter poslovni svetovalec, pravi, da bodo odgovorni starši pravočasno začeli pogovore o tem, kako nameravajo zapustiti svoje premoženje. »Seveda, če so naši odnosi dovolj varni. Lahko morda to temo odpremo kdaj mimogrede pri kosilu in pustimo, da izzveni. Načeli smo jo, prihodnjič pa jo bomo laže nadaljevali.«

Kakšne so težave, če ni oporoke

Če ne napišemo oporoke, bodo po naši smrti po zakonu za nami dedovali naši otroci in naš zakone...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh