Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zanimiv rekord češkega ministranta

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 26. 01. 2024 / 05:30
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 25.01.2024 / 18:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zanimiv rekord češkega ministranta
10-letni Patrik nima težav s prilagajanjem bogoslužjem zunaj svojega domačega kraja in pravi, da jezikovne ovire pri tem ne igrajo nobene vloge. FOTO: Tatjana Splichal (fotografija je ilustrativna)

Zanimiv rekord češkega ministranta

Mlad češki ministrant si je z zanimivim dosežkom zagotovil vpis v Guinnessovo knjigo rekordov.

Patrik Müller je doslej ministriral že v 125 različnih cerkvah doma in v tujini, med drugim v Betlehemu in vseh rimskih papeških bazilikah. Desetletnik je doma iz mesta Roudnice v okraju Kraljevi Gradec (Hradec Kralove), po navedbah katoliškega spletnega portala cirkev.cz pa ima že zagotovljen vpis v češko knjigo rekordov.

Poleg številnih cerkva in romarskih krajev na Češkem je deček kot ministrant služil že v vseh rimskih papeških bazilikah, v Betlehemu, Ženevi, Bruslju ter v luksemburški stolnici. Najbolj mu je bilo všeč ministriranje v baziliki sv. Petra, je deček povedal ob podelitvi potrdila o rekordu po sveti maši v cerkvi sv. Bartolomeja v češkem Pelhrimovu. Gonilna sila Patrikovega mednarodnega udejstvovanja je njegov oče Tomas Müller, ki je bil tudi sam ministrant in s sinom rad potuje po Evropi.

»Vesoljna« standardizacija katoliškega bogoslužja omogoča obhajanje svete maše v tujini brez večjih dodatnih priprav.

»Ministrant rekorder« pravi, da nima težav s prilagajanjem bogoslužjem zunaj svojega domačega kraja in da jezikovne ovire pri tem ne igrajo nobene vloge. »Vesoljna« standardizacija katoliškega bogoslužja omogoča obhajanje svete maše v tujini brez večjih dodatnih priprav.

Običajno je dovolj, da preprosto prideš v cerkev in se ponudiš kot ministrant; le v izjemnih primerih je potrebna predhodna prijava, pojasnjujejo Müllerjevi. To je bilo recimo potrebno za mašo s papežem Frančiškom, ki jo je Patrik leta 2023 kot ministrant obhajal v madžarski prestolnici Budimpešti. Kot je povedal dečkov oče Tomas, so jim prireditelji potrdili, »da je bil Patrik takrat edini ministrant iz tujine«.

Nalaganje
Nazaj na vrh