Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sklep Grozdetovega leta na Zaplazu [FOTO]

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 08. 12. 2023 / 15:28
Oznake: Maša, Svetniki, Škof
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 08.12.2023 / 16:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sklep Grozdetovega leta na Zaplazu [FOTO]
Slovesna maša ob sklepu Grozdetovega leta. FOTO: Jože Potrpin

Sklep Grozdetovega leta na Zaplazu [FOTO]

Letos se spominjamo dveh velikih obletnic bl. Alojzija Grozdeta, 100. obletnice njegovega rojstva (27. maja 1923) in 80. obletnice mučeništva (1. januarja 1943). Škofija Novo mesto je leto 2023 razglasila za Grozdetovo leto. Spremljalo ga je vodilo Luč je, ki šel sem za njo.

Med slovesno mašo na Zaplazu. FOTO: Jože Potrpin

Škof Andrej Saje je Grozdetovo leto razglasil 1. januarja, ko je bil na Mirni tradicionalni shod v spomin na obletnico mučeniške smrti blaženega. Osrednje praznovanje v Grozdetovem letu je bilo na Zaplazu 27. maja. Na predvečer godu Grozdeta pa so z Mirne na Zaplaz poromali mladi iz vse Slovenije pod geslom Ti poznaš srce mlado. V nedeljo, 28. maja, je bil še tradicionalni pohod od Tržišča do Studenca. Sicer so se vsako prvo nedeljo v mesecu na Zaplazu vrstili tradicionalni Grozdetovi molitveni shodi.

»Kot je dejal sam Grozde: 'Mogočno Mater imamo v nebesih,' mi pa lahko rečemo od leta 2010 naprej: Mogočnega vzornika, priprošnjika imamo v nebesih.« FOTO: Jože Potrpin

Vzor mladim

Lojze Grozde nas nagovarja iz prelomnega časa, iz časa, ki ni tako drugačen od našega. Ni tako daleč od težav današnje slovenske mladine. Vrstnikom je bil in je še vedno zgled vzornega krščanskega življenja in ljubezni do domovine. Da bi mladega mučenca bolje spoznali in ga približali mladim, je Dragica Šteh spisala v jubilejnem letu šmarnično branje z naslovom Več kot spletni prijatelj – Blaženi Alojzij Grozde – vzornik za naš čas. Že leta 2019 pa je na pobudo novomeške škofije nastal v produkciji Studia Siposh dokumentarni film Srce se ne boji.

Slovesno mašo je vodil upokojeni škof Andrej Glavan. FOTO: Jože Potrpin

Na pot brezmadežnosti

»In katera oseba sveti bolj kot Marija in ob njej svetniki in blaženi? Kdo je lahko za nas bolj zvezda upanja, kot je ona, jutranja zarja, ki je napovedala dan odrešenja? Za lučjo, ki je šel za njo, za Jezusom in Marijo je hitel tudi bl. Alojzij Grozde. Ko obhajamo praznik Brezmadežne, sklepamo tudi Grozdetovo jubilejno leto. Naj nas Marija Brezmadežna in ob njej blaženi mučenec Alojzij vodita na pot brezmadežnosti, k tisti Luči, ki je Kristus sam!« je uvedel slovesno mašo v petek, 8. decembra, na Zaplazu, v osrednjem romarskem svetišču novomeške škofije, v njem pa je stranski oltar zadnje počivališče blaženega mučenca, postulator Igor Luzar, ob somaševanju še generalnega vikarja Petra Kokotca in več drugih duhovnikov pa vodil upokojeni škof Andrej Glavan.

»Naj nas Marija Brezmadežna in ob njej blaženi mučenec Alojzij vodita na pot brezmadežnosti, k tisti Luči, ki je Kristus sam!« FOTO: Jože Potrpin

Za nov boljši red

Praznik Brezmadežne je bil nekoč glavni praznik članov Marijine kongregacije ali Marijinih družb. Včasih so množično zbirale mlade in stare ob Mariji, da bi krepili Marijine kreposti, zlasti pa poživljali svojo vero. Kot je dejal škof Glavan v pridigi, »v času njegove mučeniške smrti je Grozde vodil takšno kongregacijo. Prav 8. decembra 1942 je imel v Marijanišču čudovit, zadnji nagovor. Znano je, da je takole govoril: 'Bratje kongreganisti! Mi, ki predstavljamo prihodnost Cerkve in naroda, se moramo svoje naloge že zdaj zavedati in moramo že zdaj v mladosti po navodilih sv. Cerkve delati za to, da pride na svet nov, boljši red. Nov boljši red pa zahteva najprej novega, boljšega človeka. In tega novega človeka moramo ustvariti predvsem mi… Z Marijino pomočjo hočemo najprej posvetiti sami sebe. Današnji svet za svojo rešitev ne potrebuje veliko politikov, znanstvenikov in umetnikov, ampak potrebuje predvsem delavnih svetnikov… Ali bomo odrekli svojo pripravljenost, bratje? Ali se bomo ustrašili teh velikih nalog? Slabi smo, a mogočno Mater imamo. Zato hočemo. Hočemo iz sebe izklesati svete katoličane, nepopustljive v načelih in delavne! ...«

Somaševanje številnih duhovnikov na Zaplazu. FOTO: Jože Potrpin

Najprej s poboljšanjem sebe

»Kako se ujemajo te besede z besedami svetega papeža Janeza Pavla II., ki jih je izrekel v Mariboru, ko je razglasil škofa Slomška za blaženega: 'Svetost je edina sila, ki spreminja svet',« je nadaljeval škof. »Hkrati pa so te misli tako daleč od mladih komunistov, tedanjih idejnih nasprotnikov, ki so se že uveljavljali in prizadevali za graditev boljšega sveta, pravičnejši svet na drugačen način, in sicer s krvavo revolucijo. Grozdetovo načelo pa je bilo: 'Z Marijino pomočjo hočemo najprej spremeniti, poboljšati sami sebe'.« S pomočjo skupnosti, z Božjo pomočjo, postati dober, pravičen, pošten in delaven.

Škof Andrej Saje je Grozdetovo leto razglasil 1. januarja, ko je bil na Mirni tradicionalni shod v spomin na obletnico mučeniške smrti blaženega. FOTO: Jože Potrpin

Potreben čudež

Škof Glavan je nadalje izpostavil, da se pri Mariji na Zaplazu, kjer Grozdetove relikvije čakajo vstajenja, mnogi častilci ustavljajo v njegovi kapeli in se mu priporočajo. Zlasti za zdravje, vero in dobre odnose. Za relikvije blaženega Grozdeta pa je prišlo vsaj 50 prošenj iz različnih delov sveta in 100 iz naših župnij. »Kot je dejal sam Grozde: 'Mogočno Mater imamo v nebesih,' mi pa lahko rečemo od leta 2010 naprej: Mogočnega vzornika, priprošnjika imamo v nebesih.« Za razglasitev za svetega pa je potreben vsaj en preiskan in dokazan čudež. Na ta način bomo dokazali njegovo svetost pred vesoljno Cerkvijo, kar tudi kanonizacija pomeni.

Za razglasitev Lojzeta Grozdeta za svetega je potreben vsaj en preiskan in dokazan čudež. FOTO: Jože Potrpin

Po izpovedi vere so duhovniki obnovili posvetitev Mariji Brezmadežni. Ob koncu maše so bile pete Marijine litanije, v Grozdetovi kapeli pa molitev za njegovo kanonizacijo in blagoslov z njegovimi relikvijami.

Več fotografij Jožeta Potrpina si oglejte v spodnji fotogaleriji (klik na prvo fotografijo za povečavo in nato drsenje s puščico v levo ali desno).

Kupi v trgovini

Razprodano
Mučenec Lojze Grozde
Svetniki
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh