Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaprtje vatikanske banke zaenkrat ni vprašanje

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 15. 05. 2013 / 07:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zaprtje vatikanske banke zaenkrat ni vprašanje

Kardinal Maradiaga pa pojasnjuje, da je vlogo vatikanske banke IOR potrebno ponovno oblikovati in poskrbeti za jasnost njenega delovanja.

Zaprtje vatikanske banke IOR po besedah koordinatorja načrtovane kurijske reforme, kardinala Oscarja Andresa Rodrigueza Maradiage, zaenkrat ni na dnevnem redu. V tem trenutku je odločilnega pomena, da se ponovno oblikuje vloga vatikanske banke in da se poskrbi za jasnost njenega delovanja, je kardinal Maradiaga pojasnil v pogovoru za italijanski časnik 'Corriere della Sera'. Sem sodi tudi naloga, da IOR tako kot vsaka druga denarna ustanova redno objavlja bilanco svojega dela.

Pred konklavom so kardinali iz Vatikana dobili podatek, da IOR pravzaprav ni banka, ampak ustanova, je pojasnil kardinal iz Hondurasa. Dejansko pa je IOR v preteklosti deloval kot banka, zato mora tako kot vse ostale banke objaviti svoje poslovno poročilo.

IOR je večkrat prišel pod nadzor italijanskega pravosodja zaradi domnevnih tajnih računov in zaradi suma pranja denarja. Denarni inštitut, ki upravlja vloge v višini šestih milijard evrov, doslej še ni objavil nobene bilance svojega poslovanja.

Papež Frančišek je kardinala Maradiago v letošnjem aprilu imenoval za koordinatorja skupine osmih kardinalov, ki naj bi sodelovali pri pripravi predlogov za reformo rimske kurije.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh