Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Zaradi mučeništva Petra in Pavla je Rim postal oporna točka za vse Cerkve«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 01. 07. 2013 / 08:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Zaradi mučeništva Petra in Pavla je Rim postal oporna točka za vse Cerkve«

»Zaradi mučeništva Petra in Pavla je Rim postal oporna točka za vse Cerkve«

Na praznik rimskih zavetnikov je papež Frančišek na Trgu sv. Petra vodil tudi molitev angelovega češčenja.

Papež Frančišek je na slovesni praznik svetih Petra in Pavla, zavetnikov Rima, na trgu sv. Petra v Vatikanu vodil molitev angelovega češčenja. V nagovoru pred molitvijo je sveti oče predstavil slovesni praznik svetih apostolov in pojasnil, da na ta dan Cerkev v Rimu, ki je utemeljena na njunem mučeništvu, še prav posebej praznuje. Prav tako pa je to velik praznik za vesoljno Cerkev, saj vse Božje ljudstvo prav sv. Petru in Pavlu dolguje dar vere. Peter je namreč prvi izpovedal, da je Jezus, Kristus, Božji Sin, Pavel pa je to oznanilo razširil po takratnem grško rimskem svetu. Po Božji previdnosti sta oba prišla v Rim in za vero prelila svojo kri. Zaradi tega je Cerkev v Rimu takoj in spontano postala oporna točka za vse Cerkve, razširjene po vsem svetu, ne zaradi moči imperija, temveč v moči mučeništva, zaradi pričevanja za Kristusa. Dejansko je vedno in samo Kristusova ljubezen, ki poraja vero in ki daje, da gre Cerkev naprej. To po papeževih besedah velja tudi za Petra. Ko je namreč izpovedal svojo vero v Kristusa, tega ni storil zaradi svojih človeških sposobnosti, temveč zato, ker ga je osvojila milost, ki jo je Jezus izžareval; ker ga je osvojila ljubezen, ki jo je čutil v njegovih besedah ter videl v njegovih dejanjih. Jezus je bil, je zatrdil papež Frančišek, poosebljena Božja ljubezen.

Isto, čeprav na drugačen način, se je zgodilo tudi Pavlu. Pavel je bil od svoje mladosti sovražen do kristjanov. Ko pa ga je Kristus poklical na poti v Damask, se je njegovo življenje povsem spremenilo. Razumel je, da Kristus ni mrtev, temveč živ, razumel pa je tudi to, da ga ljubi, čeprav je bil njegov sovražnik. To je, kot je dejal sveti oče, izkušnja usmiljenja, Božjega odpuščanja v Jezusu Kristusu. To je vesela novica, evangelij, ki sta ga Peter in Pavel okusila na sebi in za katerega sta dala življenje. Usmiljenje, odpuščanje; Gospod nam vedno odpušča. Gospod ima usmiljenje, je usmiljen, ima usmiljeno srce, ki nas vedno čaka.

Kot je še dejal papež Frančišek, je neizmerno veselje verovati v Boga, ki je ves ljubezen, ves milost. To je vera, ki sta jo Peter in Pavel prejela od Kristusa ter jo naprej posredovala Cerkvi. Sveti oče je zbrane vernike vernike pozval, naj skupaj hvalijo Gospoda za ti dve slavni priči ter se pustijo osvojiti Kristusu in njegovem usmiljenju.

V nadaljevanje je papež spomnil, da je Simon Peter imel brata Andreja, ki je z njim podelil izkušnjo vere v Jezusa, saj ga je Andrej srečal pred Simonom. Takoj je o tem pripovedoval svojemu bratu in ga tudi pripeljal k Jezusu. To je sveti oče omenil zato, ker je v soboto Rim 'po zelo lepem izročilu' obiskala delegacija carigrajskega patriarhata, katerega zavetnik je ravno apostol Andrej. V imenu zbranega občestva je Frančišek poslal prisrčen pozdrav patriarhu Bartolomeju I. in vernike pozval, naj molijo zanj in za to Cerkev.

Vir: Radio Vatikan
Foto: arhiv Družine / T. S.




Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh