Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaradi pandemije vse več otrok brez skrbnikov

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 21. 07. 2021 / 09:20
Oznake: Nesreča, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 21.07.2021 / 12:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zaradi pandemije vse več otrok brez skrbnikov
Izguba skrbnika je boleča in po krivem spregledana posledica pandemije. FOTO: Pexels

Zaradi pandemije vse več otrok brez skrbnikov

Iz New Yorka poročajo, da je zaradi posledic pandemije med marcem 2020 in letošnjim aprilom vsaj enega starša ali starega starša, ki je zanje skrbel, izgubilo že 1,1 milijona otrok.

Številka je še višja, če temu podatku prištejemo izgubo sorodnikov, ki so v skupnem gospodinjstvu z otroki živeli, kar njihovo število poveča na 1,5 milijona, poroča STA.

Gre za izsledke raziskave, opravljene pod vodstvom Setha Flaxmana z Imperial College v Londonu, objavljene v reviji Lancet. Gre za do sedaj po krivem spregledano posledico pandemije, ki pa po oceni Nacionalnega inštituta za zdravje ZDA nakazuje na pomembnost psihosocialne in ekonomske podpore v odzivu na pandemijo.

Glede na število prebivalstva je število teh sirot ali polsirot najvišje v državah, kot so Južna Afrika Mehika, Brazilija, Kolumbija. Tudi število otrok, ki so izgubili očeta je od dva- do petkrat višje od števila otrok, ki so izgubili mamo.

Kako je s tem v Sloveniji?

Z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve smo prejeli odgovor, da ne razpolagajo z informacijami,  da bi kakšen otrok zaradi Covid-19 ostal brez skrbnika. "V kolikor bi do tega prišlo oziroma v kolikor bi otrok izgubil oba starša ali skrbnika, bi mu CSD postavil skrbnika ali bi ga namestil v rejniško družino."  

Nalaganje
Nazaj na vrh