Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaradi prepovedi referenduma o družinskem zakoniku vložili tožbo na ESČP

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 16. 03. 2023 / 11:44
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.03.2023 / 13:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zaradi prepovedi referenduma o družinskem zakoniku vložili tožbo na ESČP
Na novinarski konferenci ob vložitvi tožbe na ESČP so sodelovali Metka Zevnik, Aleš Primc in Blaž Babič. FOTO: M. P.

Zaradi prepovedi referenduma o družinskem zakoniku vložili tožbo na ESČP

Koalicija "Za otroke gre!" je vložila tožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) zaradi prepovedi referenduma o spornih spremembah družinskega zakonika, ki uvajajo posvojitve otrok v LGBTQIA+ razmerja in ukinjajo zakonsko zvezo žene in moža.

Tožbo vlagajo preko odvetnika Domna Gorenška. Kot je povedal Aleš Primc, so ključni poudarki tožbe pred Evropskim sodiščem za človekove pravice, da Ustavno sodišče ob presoji dopustnosti referenduma sploh ni presojalo o ključnih stvareh: "ali je zaradi namere uzakoniti posvojitev otrok v LGBTQIA+ razmerja in ukiniti zakonsko zvezo žene in moža, kar sploh nista ustavni pravici, dopustno prepovedati pravico do sodelovanja v upravljanju javnih zadev (44. člen Ustave RS) in pravico do referenduma (90. člen Ustave RS)." Poudaril je tudi, da Ustavno sodišče tudi ni presojalo, ali spremembe Družinskega zakonika uvajajo še vrsto drugih sprememb, ki niso bile predmet odločitve ustavnega sodišča npr. na področju šolstva, zdravstva, svetovanja itn. in zato ne gre za zakon, ki zgolj izvršuje odločbo ustavnega sodišča, ampak bistveno širi tisto, kar je zahtevalo ustavno sodišče.

Novinarska konferenca pred Ustavnim sodiščem. FOTO: M. P.

Opozarjajo na pristranskost ustavne sodnice

V Koaliciji "Za otroke gre!" so nezadovoljni tudi z dejstvom, da je v odločanju na Ustavnem sodišču sodelovala sodnica dr. Katja Šugman Stubbs, ki je kot LGBTQIA+ aktivistka sodelovala v referendumski kampanji na strani LGBTQIA+ aktivistov. Na to so v Koaliciji opozorili že pred odločanjem o dopustnosti referenduma o družinskem zakoniku, ko so pozvali k izločitvi kar treh sodnikov

Uspeh tožbe ni zagotovljen

Profesor ustavnega prava dr. Jernej Letnar Černič je za Družino povedal, da se pritožbo lahko vloži, njen uspeh pa ni zagotovljen. "ESČP v dosedanji sodni praksi ne posega v nacionalne razlage pravice do družinskega življenja in pravice do sklenitve zakonske zveze. Državam glede teh vprašanj prepušča polje proste presoje," je razložil. 

Aleš Primc pričakuje, da bo ESČP referendum dovolilo in da bomo množično povedali, da otrok potrebuje mamo in očeta.


Kupi v trgovini

Čudovito ustvarjeni
Priročniki in vodniki
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh