Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaradi stavke novinarjev RTVS okrnjen informativni program

Za vas piše:
A. R.
Objava: 20. 06. 2022 / 15:04
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.06.2022 / 15:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zaradi stavke novinarjev RTVS okrnjen informativni program
Zaradi stavke, bo informativni program na Tv Slovenija danes precej skrajšan. FOTO: MMC RTVS

Zaradi stavke novinarjev RTVS okrnjen informativni program

Novinarski sindikati RTV Slovenija danes med 14. in 23. uro nadaljujejo s stavko, ob 19. uri pa bo pred parlamentom na Trgu republike javni shod, na katerem bodo zahtevali nujnost ukrepanja pri ohranitvi javnega servisa tudi od zakonodajalcev. Stavka vpliva tudi na program informativnih oddaj.

Zaradi stavke se je vodstvo RTV Slovenija odločilo skrajšati današnje informativne oddaje na televiziji. Tako bodo poročila ob 17. uri skrajšana na tri minute, Dnevnik in Odmevi pa na pet minut, medtem ko Tednika danes ne bo na sporedu.

Novinarji so sicer današnjo stavko zastavili v smislu nudenja vseh ključnih informacij dneva, kar so želeli nadgraditi z opozorili na položaj in pomen javne RTV v slovenskem prostoru, poroča STA. A se je vodstvo odločilo drugače.

V stavkovnem odboru so to potezo generalnega direktorja Andreja Grah Whatmougha in odgovorne urednice informativnega programa Televizije Slovenija Jadranke Rebernik označili za »grob poseg v obliko stavke« in še, da je oviranje stavke, kaznivo dejanje. Opozorili so še, da bo s krnitvijo dnevnoinformativnih oddaj nastala resna programska škoda.

Generalni direktor odgovoril na stavkovne zahteve

Generalni direktor je sicer pred tem Koordinaciji novinarskih sindikatov RTV Slovenija posredoval predlog stavkovnega sporazuma, v katerem naslavlja vse stavkovne zahteve ter jih pozval k podpisu stavkovnega sporazuma danes do 10. ure in preklicu stavke.

Nekaj ključnih predlogov direktorja iz stavkovnega sporazuma:
- zagotovitev depolitizacije vodenja RTV: oblikovanje delovne skupine predstavnikov sindikatov, aktivov in vodstva, ki bi do septembra pripravila spremembe zakona o RTV Slovenija;
- zagotavljanje uredniške, poklicne avtonomije: prenova Poklicnih meril in drugih aktov javnega zavoda najkasneje do konca leta;
- reševanje kadrovske stiske v Informativnem programu: objava desetih zunanjih razpisov za novinarska in uredniška delovna mesta;
- odprava prenizko ovrednotenih poklicev: pogajanja za zvišanje plač v spodnji tretjini plačne lestvice na RTV Slovenija;

Iz predloga izhaja tudi, da bi bili stavkajoči upravičeni za dan stavke 23. maja upravičeni do plačila, kot če bi delali. Za vzpostavitev dolgoročne finančne stabilnosti zavoda pa je generalni direktor predlagal, da novinarski sindikat naslovi na ustanovitelja prošnjo za uskladitev RTV-prispevka z inflacijo.

Ob tem je vodstvo opozorilo, da je prekinitev dela v obliki stavke v »javnosti izjemno slabo sprejeta« ter da poslušalce, gledalce in bralce prilagajanje in zmanjševanje programa odvrača od njihovih vsebin, »vzbuja nezaupanje in močno načenja ugled največjega medijskega zavoda v državi.«.

Nalaganje
Nazaj na vrh