Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Neurje razkrilo streho cerkve in samostana, ogrožene so stropne freske [FOTO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 16. 07. 2023 / 08:56
Oznake: Nesreča
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.07.2023 / 09:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Neurje razkrilo streho cerkve in samostana, ogrožene so stropne freske [FOTO]
FOTO: Bernard Goličnik

Neurje razkrilo streho cerkve in samostana, ogrožene so stropne freske [FOTO]

Zadnje neurje, ki je prizadelo nekatera območja v Sloveniji, je poškodovalo tudi cerkev in frančiškanski samostan pri Sveti Trojici v Slovenskih goricah, saj je velik del strehe razkrilo. »Ker nismo uspeli dobiti dovolj velikega dvigala, so gasilci s folijo pokrili notranji del, da se, kolikor je mogoče, zaščiti freske«, je povedal p. Bernard Goličnik.

»Po četrtkovem neurju je stopnišče križevega pota, ki je bilo sicer zaprto zaradi še ne saniranega predhodnega plazu, zaradi številnih podrtih dreves neprehodno,« nam je pojasnil p Bernard: »Poškodovana je streha cerkve in samostana, odkrilo je tudi strešno sleme nad samostanskim krilom in prezbiterijem cerkve ter razkrilo strešine ob dimnikih. Poškodovana je bakrena kritina nad prezbiterijem cerkve in razbito cerkveno okno v prezbiteriju, največjo skrb pa povzroča ogroženost stropnih fresk v notranjosti. Poškodovani so tudi bakreni nadstreški nad vhodih.«

FOTO: Bernard Goličnik

Na pomoč prišli pripadniki Civilne zaščite in gasilci

Že v zgodnjih jutranjih urah po neurju so jim na pomoč priskočili poveljnik Civilne zaščite Občine Sv. Trojica v Slovenskih goricah in gasilci Gasilske brigade Sveta Trojica. »Zaradi izredne višine - sanacije na višini čez 30 metrov in zato potrebnega visokega dvigala še zmeraj čakamo na dodatno pomoč za potrebno intervencijo z zahtevno opremo, gasilci pa so s prekritjem s plastičnimi folijami začasno zavarovali odprto ostrešje.«

FOTO: Bernard Goličnik

Frančiškanski samostan pri Sv. Trojici v Slovenskih goricah je s tremi zvoniki svojevrstna posebnost Slovenskih goric in regije. Skupaj s cerkvijo Sv. Trojice tvori mogočni arhitekturni kompleks nad Trojiškim jezerom, njegovi začetki segajo v leto 1631.

FOTO: Bernard Goličnik

Upajo na pravočasno pomoč

Ocenjena predvidena škoda je po besedah p. Bernarda zaenkrat približno 15 tisoč evrov. »Upamo na pravočasno pomoč, da s sanacijo uspemo pred nadaljnjim zamakanjem zaščititi predvsem stropne freske,« je še dodal.

Še nekaj fotografij po četrtkovem neurju si lahko ogledate v fotogaleriji. 

Nalaganje
Nazaj na vrh