Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaradi zlorab odstopil tudi belgijski škof

Objava: 26. 04. 2010 / 07:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zaradi zlorab odstopil tudi belgijski škof

Škof Vangheluwe je pred desetletji zlorabil nekega mladostnika

Belgijski škof Roger Vangheluwe po poročanju belgijskih medijev odstopa zaradi vpletenosti v primer spolne zlorabe, saj naj bi pred desetletji zlorabil nekega mladostnika. Odstop 73-letnega škofa iz Brüggeja so minuli teden naznanili pri Belgijski škofovski konferenci, pa tudi v Vatikanu. Odstop belgijskega škofa je potrdil tudi papež Benedikt XVI. Vangheluwe je bil na škofovskem položaju od leta 1984 in s tem po stažu najstarejši belgijski škof.

Belgijska škofovska konferenca je o odstopu škofa Vangheluweja poročala ob koncu minulega tedna na tiskovni konferenci, ki sta se je poleg bruseljskega nadškofa Andreja Josepha Leonarda udeležila tudi tournaiski škof Guy Harpigny, pri Belgijski škofovski konferenci pristojen za obravnavo spolnih zlorab, in Peter Adriaenssens, predsednik cerkvene komisije za razjasnitev primerov spolnih zlorab v Belgiji. Na konferenci so pojasnili, da bi belgijski škofje zahtevali umik škofa Vangheluweja, če odstopa ne bi ponudil sam, saj želijo ‘zaključiti obdobje, ko se je v Cerkvi, pa tudi v drugih ustanovah, stvari reševalo z molkom in pometanjem pod preprogo’.

Belgijski škofje, ki so na tiskovni konferenci govorili o ‘črnem dnevu za belgijsko Cerkev’, se zavedajo, da bo ta primer pri številnih ljudeh izzval precej nezaupanja v katoliško Cerkev v državi. Kljub temu upajo, da zaradi tega vendarle ne bo padla senca na vse duhovnike in škofe.

Tiskovni urad Svetega sedeža pa je objavil pojasnilo belgijskega škofa, da je ‘kot preprost duhovnik’ v mladih letih spolno zlorabil nekega mladostnika. Svoji žrtvi in njeni družini se je iskreno opravičil za storjeno dejanje, kar pa mu ni prineslo željenega dušnega miru. Dejal je, da je medijska gonja v zadnjih tednih njegov nemir še okrepila. V takih pogojih se mu zdi nadaljnje delovanje na škofovskem položaju nemogoče. Odstop je ponudil tudi v znamenje spoštovanja do vseh žrtev spolnih zlorab.

Vangheluwe je bil rojen leta 1936 v kraju Roeselare. Leta 1963 je prejel duhovniško posvečenje in je kasneje predaval teologijo v Brüggeju. Pri Belgijski škofovski konferenci je bil med drugim pristojen za človekoljubno delo katoliške Cerkve.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh