Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zaročenci na Valentinovo pri papežu Frančišku

Objava: 14. 02. 2014 / 07:56
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zaročenci na Valentinovo pri papežu Frančišku

Zaročenci na Valentinovo pri papežu Frančišku

Med pari na Trgu sv. Petra v Vatikanu tudi skupina iz Slovenije.

Papež Frančišek se bo na današnji god sv. Valentina srečal z več kot dvajset tisoč zaročenci iz 28 držav sveta, po navedbah Radia Ognjišče pa bo med pari na Trgu sv. Petra v Vatikanu tudi skupina iz Slovenije. Dogodek s pričetkom ob 11. uri dopoldne Papeški svet za družino prireja pod geslom Radost večnega da.

Predsednik Papeškega sveta za družino msgr.Vincenzo Paglia ugotavlja, kako napoved visoke udeležbe na današnjem srečanju kaže, da je veliko mladih, ki plavajo proti toku. V nasprotju z današnjimi »smernicami« si želijo, da bi njihova ljubezen trajala za vedno in da bi jo Bog blagoslovil. Po besedah msgr. Paglie »ljubezen pomeni graditi, pomeni tudi napor, zato je pomembno, da Cerkev usmeri svojo pozornost v to obdobje življenja, v katerem se polagajo temelji«. Če ima namreč hiša dobre temelje, je prepričan predsednik Papeškega sveta za družino, prenese vse viharje, ki bodo v prihodnosti neizogibni.

Msgr. Paglia je še spomnil, kako papež Frančišek večkrat spodbuja zaljubljence in mladoporočence, da bi živeli veselje zveste in rodovitne ljubezni. Ta raste v svetosti, ko sledi zgledu Svete družine in v družinsko življenje sprejme Kristusa. Dva kristjana, ki se poročita, sta v svoji ljubezenski zgodbi prepoznala Gospodov klic, da iz dveh, moškega in ženske, oblikujeta eno samo telo, eno samo življenje. Zakrament svetega zakona to ljubezen ovije z Božjo milostjo in jo ukorenini v Bogu samem. S tem darom, z gotovostjo o tem klicu, par lahko odide na skupno pot v gotovosti, brez strahu, saj se skupaj lahko spopade s sleherno oviro.

Papež Frančišek vendarle tudi ugotavlja, da mlajše generacije nimajo moralne in duhovne osnove za gradnjo trdnega odnosa. Družina in družbeno izročilo jim tega ne zagotavljata. Bolj sta naklonjeni pravicam posameznika in zvezam, ki trajajo, dokler ne nastopijo težave. To je kultura sebičnosti, ki se ne zna odpreti drugim, in začasnosti, kjer se nič ne zdi dokončno. V odgovor na nove potrebe mladih parov je Cerkev zato pomnožila programe zanje, tečaje priprave na zakon, skupine za mlade pare po župnijah in gibanja za družine.

Študije kažejo, da je prvo leto zakona pogosto najzahtevnejše. Ob visokem številu ločitev po vsem svetu pripravljalci srečanja upajo, da se bodo z novo generacijo lahko temu uprli. Nasvet za mladoporočence ima tudi papež Frančišek:

»Mladoporočencem vedno svetujem tole: Kregajta se, kolikor hočeta, naj letijo krožniki. Vendar naj nikoli ne mine dan, ne da bi se spravila. Nikoli!«

Današnji program na Trgu sv. Petra se pričenja ob 11. uri. Mladi se bodo na srečanje s papežem pripravljali s pričevanji o različnih obdobjih odnosa ljubezni. Prisluhnili bodo tudi pesmim in poeziji. Opoldne bo na trg prišel papež Frančišek. Trije mladi pari mu bodo zastavili vprašanja in sveti oče se bo zadržal v pogovoru z njimi. Mladi bodo svetega očeta povprašali o zahtevnosti odločitve za vedno, o lastnostih in oblikah krščanske družine ter o zakramentu zakona. Srečanje bodo sklenili z molitvijo, ki je bila sestavljena prav za to priložnost, in s papeževim blagoslovom. Vsi pari bodo na koncu prejeli poseben dar.

Kot navaja Radio Ognjišče, bosta dogodek 11. in 13. uro neposredno prenašala Radio Vatikan in Vatikanski televizijski center.

Vir: Radio Ognjišče / M. M. Š.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh