Zapri
Iskanje

Zastava velikanka na Sveti Trojici

Objava: 25. 06. 2021 / 05:21
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2021 / 08:59
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Zastava velikanka na Sveti Trojici

Zastava velikanka na Sveti Trojici
Zastava velikanka meri 10 metrov po dolžini in 5 metrov po širini. FOTO: Gašper Tominc/Naš časopis
V cerkvi sv. Trojice nad Vrhniko so na kresni večer pripravili mašo za domovino, ki jo je daroval zlatomašnik Florijan Božnar, ki je na Vrhniki župnikoval v osamosvojitvenem času.

V pridigi je izpostavil »trezno spoznanje po sladki osamosvojitvi, da cerkve niso bile nič bolj polne, kvečjemu obratno, saj so mnogi ob dvigu življenjskega standarda pozabili na Boga«.


Mašo za domovino je daroval zlatomašnik Florijan Božnar, ki je na Vrhniki župnikoval v osamosvojitvenem času. FOTO: Gašper Tominc/Naš časopis


Kulturni program, druženje, kres

V krajšem kulturnem programu po sveti maši, ki ga je povezovala Sonja Malovrh, so zbrane pred cerkvijo s slovenskimi napevi in recitacijami nagovorili Marko Fink, Tone Kuntner, Ana in Tomaž Plahutnik, Franci Bozovičar, Manja in Katja Trček. Po uradnem delu je bilo še druženje, zagorel je tudi kres, so zapisali na portalu Moja občina.


Po uradnem delu je bilo še druženje, zagorel je tudi kres. FOTO: Gašper Tominc/Naš časopis


Dvig zastave na 24-metrski drog

Med kulturnim programom pa je gardna enota Slovenske vojske ob spremljavi pihalnega kvinteta SV, ki je zaigral Zdravljico, dvignila veliko slovensko zastavo na 24-metrski drog, enega največjih daleč naokrog. Zastavo je blagoslovil namestnik vojaškega vikarja Slovenske vojske Milan Pregelj, možnaristi iz Kamne Gorice pa so trikrat ustrelili z možnarji.


Med kulturnim programom je gardna enota Slovenske vojske ob spremljavi pihalnega kvinteta SV, ki je zaigral Zdravljico, dvignila veliko slovensko zastavo na 24-metrski drog, enega največjih daleč naokrog. FOTO: Gašper Tominc/Naš časopis


Iz županovega nagovora

»Tako ob jubilejih v osebnem življenju kot ob jubileju države se zahvaljujemo staršem – tistim, ki so nam dali življenje. Tudi domovino so nam izborili ljudje, ki smo se jim dolžni zahvaljevati z domoljubjem in izobešanjem državnih simbolov,« je v nagovoru poudaril vrhniški župan Daniel Cukjati.


Zastavo je blagoslovil namestnik vojaškega vikarja Slovenske vojske Milan Pregelj, možnaristi iz Kamne Gorice pa so trikrat ustrelili z možnarji. FOTO: Gašper Tominc/Naš časopis


10 metrov po dolžini in 5 metrov po širini

Tudi predsednik društva Heraldica Slovenica Aleksander Hribovšek je izpostavil, da smo Slovenci vse bolj domoljubni in ponosni na svojo državnost. Idejni vodja in gonilna sila akcije je bil sicer Vrhničan Franc Gorenc, napis v tritonsko granitno skalo, na katero so sidrali drog, pa je vklesal kipar Edo Šćuk. Zastava velikanka meri 10 metrov po dolžini in 5 metrov po širini.


Napis v tritonsko granitno skalo, na katero so sidrali drog, je vklesal kipar Edo Šćuk. FOTO: Gašper Tominc/Naš časopis


Po besedah Aleksandra Hribovška smo Slovenci vse bolj domoljubni in ponosni na svojo državnost. FOTO: Gašper Tominc/Naš časopis

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh