Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zbirka Veliki umi

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 20. 03. 2022 / 10:50
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.03.2022 / 11:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zbirka Veliki umi
Nikola Tesla

Zbirka Veliki umi

Mladinska knjiga je v zbirki Veliki umi izdala pet knjig o velikih umih človeštva, znanstvenikih, ki so svet in njegovo razumevanje povsem spremenili.

Na njihovih raziskavah, spoznanjih in delu temelji današnja civilizacija.

Knjige ne zasledujejo le prikaza življenja in dela znanstvenika, ampak je prikazan tudi širši kontekst, v katerem je (so)deloval. Knjige so tudi bogato ilustrirane z najboljšimi dokumentarnimi posnetki.

Zbirka Veliki umi predstavlja največje znanstvenike, izumitelje, raziskovalce, učenjake ter inovatorje v zgodovini človeštva. V številnih podrobnostih in manj znanih dejstvih iz njihovih osupljivih življenjepisov v besedi in sliki spoznamo, kako so genialni misleci prispevali k razvoju znanosti ter oblikovali svet, kakršnega poznamo danes.

Nikola Tesla: vizionar, izumitelj in doba elektrike

Avtor knjige Tesla. Vizionar, izumitelj in doba elektrike je dr. Richard Gunderman

Poljudno pisana in slikovno bogata biografija prinaša izjemen vpogled v zasebno in poklicno pot enega najbolj daljnovidnih izumiteljev nove dobe, genialnega elektroinženirja, fizika, strojnika, kemika in matematika, predvsem pa vizionarja, svetovljana ter neumornega garača.

Nikola Tesla se je podpisal pod več sto patentov na področju sodobne večfazne rabe električne energije in magnetizma; med njegovimi najpomembnejšimi dognanji so indukcijski motor z izmeničnim tokom, različni generatorji, sistemi brezžičnega upravljanja, pridobivanja in globalne distribucije elektrike, naprave z rentgenskimi žarki ter komunikacijski sistemi.

Albert Einstein

Albert Einstein. čudak, genij in teorija relativnosti

Avtor knjige Einstein. Čudak, genij in teorija relativnosti je Walter Isaacson.

Poljudno pisana in slikovno bogata biografija prinaša izjemen vpogled v zasebno in poklicno pot enega najslavnejših in najbolj nenavadnih učenjakov vseh časov, briljantnega fizika in matematika.

Človeštvu je zapustil prelomne ugotovitve o lastnostih prostora in časa, splošno teorijo relativnosti ter slovito enačbo E = mc2.

Lik genija značilno skuštranih belih las je postal ne le ključna osebnost v svetovni znanosti, temveč tudi priljubljen del kulture vsakdanjega življenja. Veliki mislec je prejel mnoga priznanja, med njimi Nobelovo nagrado, Copleyjevo medaljo in Franklinovo odličje. Bogato dokumentarno gradivo sestavljajo številne fotografije, zemljevidi, dokumenti, risbe in ilustracije.

Charles Darwin.: plovba okoli sveta in teorija evolucije

Avtor knjige Darwin. Plovba okoli sveta in teorija evolucije je John Van Wyhe.

Poljudno pisana in slikovno bogata biografija prinaša izjemen vpogled v zasebno in poklicno pot Charlesa Darwina, angleškega naravoslovca, biologa in geologa.

S svojo teorijo evolucije v knjigi O nastanku vrst (s postopkom naravnega izbora) pretresel nazadnjaški in tradicionalni znanstveni svet svojih sodobnikov.

Darwinova revolucionarna dognanja o skupnem predniku in naravni selekciji, ki jih je zbral na potovanju z dvojambornico Beagle, so postala temelj današnjega znanja o razvoju živalskih vrst in človeka.

Za njegove prelomne dosežke mu je Kraljeva družba iz Londona leta 1853 podelila kraljevo odličje in leta 1864 še prestižno Copleyjevo medaljo.

Sigmund Freud: znanstvenik in rojstvo psihoanalize

Avtor knjige Freud. Znanstvenik in rojstvo psihoanalize je Ruth Sheppard.

Sigmund Freud, avstrijski psiholog in nevrolog ter utemeljitelj psihoanalitične šole, je s svojimi ugotovitvami pomenil prelomnico na področju znanstvenih dognanj o duševnosti, vlogi nezavednega in razvojnih fazah človeške osebnosti. V poljudno in izjemno zanimivi biografiji Freud boste ob raznolikem slikovnem gradivu sledili njegovim prelomnim odkritjem, življenjski in družinski poti.

S svojimi spoznanji in ugotovitvami je postal Freud sopomenka za psihoterapevtski proces razkrivanja simbolnih pomenov in blagodejnega celjenja duševnih ran iz otroštva.

Še več, njegova metoda asociacij in interpretacija sanj sta postali v sodobnih psihoanalitičnih študijah ključni del zdravljenja in razumevanja človeškega uma.

Stephen Hawking: neutrudni mislec in teorija vsega

Avtor knjige Hawking. Neutrudni mislec in teorija vsega je Joel Levy.

Stephen Hawking, slavni teoretični fizik in prodorni matematik, avtor izjemne poljudnoznanstvene razlage o nastanku vesolja Kratka zgodovina časa, se je vse življenje zoperstavljal uveljavljenim predstavam o naravi in delovanju stvarstva.

V poljudno in privlačno pisani biografiji bomo ob bogatem slikovnem gradivu sledili izjemno uspešni zgodbi o njegovi poklicni in življenjski poti.

Od otroštva je bolehal za neozdravljivo boleznijo, ki ga je že v mladosti prikovala na invalidski voziček. Kljub temu se je z neverjetno energijo posvetil raziskovanju ključnih smeri sodobne fizike – relativnosti in kvantne mehanike: teorije kvantne gravitacije.

Za njegov najpomembnejši prispevek k znanosti velja prav njegovo delo o črnih luknjah, še posebej odkritje entropije črnih lukenj in tako imenovanega Hawkingovega sevanja ter enačba, ki to opisuje. Po briljantni karieri mu je Kraljeva družba iz Londona za življenjske dosežke leta 2006 podelila prestižno Copleyjevo medaljo.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh