Zapri
Iskanje

Zbor za republiko pisal vodstvu EPP

Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 12. 03. 2021 / 05:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.03.2021 / 13:21
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Zbor za republiko pisal vodstvu EPP

Zbor za republiko pisal vodstvu EPP
»Želeli bi verjeti, da so v vsej družini EPP še vedno prisotni pogum, tolerantnost in dobronamernost.«

France Cukjati, predsednik ZZR: Če bo EPP stopila na pot notranjega razkroja, se bojimo, da bo na široko odprla vrata tujim kulturam in ideologijam. FOTO: Tatjana SplichalNevladna civilnodružbena organizacija Zbor za republiko, ki združuje slovenske intelektualce iz tradicionalno-liberalnega miselnega kroga Evropske ljudske stranke (EPP), je poslala odprto pismo vodstvu EPP, posameznih strank članic in izstopljene stranke Fidesz, v katerem je predsednik ZZR dr. France Cukjati zapisal pomisleke ob nedavnem izstopu in skorajšnji izključitvi stranke madžarskega premierja Viktorja Orbana iz EPP.

Ob tem so si v ZZR postavili štiri vprašanja: ali EPP izgublja občutek za pluralnost in spoštovanje različnosti med evropskimi narodi, saj je Fidesz, po volilnem rezultatu, najbolj avtentičen predstavnik madžarskega naroda? Ali EPP prevzema agendo evropskega levičarstva, vse bolj sovražnega do klasične evropske (grško-krščanske) kulture in do vseh, ki spoštujejo svojo evropsko in narodnostno identiteto? Ali EPP ni več sposobna razumeti narodov, ki še vedno nosijo breme posledic dolgega dušenja komunistične diktature? In ali so res že izčrpane vse možnosti pogovorov, ki temeljijo na demokratičnem spoštovanju sogovornika in na zavedanju o resnosti vprašanja, saj odhod Fidesza slabi tudi EPP in celotno družino tradicionalno desnih strank, ki so konstitutivni temelj EU?

Želeli bi verjeti ...

»Želeli bi verjeti, da so v vsej družini EPP še vedno prisotni pogum, tolerantnost in dobronamernost, ki so omogočili, da se je Nemčija po drugi svetovni vojni osvobodila nacizma in po padcu Berlinskega zidu še komunizma. Želeli bi verjeti, da vsaj EPP razume nekdanje komunistične države, ki se še vedno skušajo osvoboditi globoko zakoreninjene komunistične miselnosti in nedemokratičnih metod političnega dela. In da lahko računajo na podporo EPP tudi, ko jih domači mediji in novinarji, ki svobodo govora razumejo kot svobodo laži, neutemeljeno sramotijo prek tujih medijev, ki slepo nasedajo njihovemu potvarjanju resničnosti,« je zapisal dr. France Cukjati.

In želeli bi verjeti, da EPP z vsemi njenimi članicami še vedno povezuje duh Roberta Schumana, Konrada Adenauerja in Alcideja de Gasperija, ki se kaže v pogumu, tolerantnosti in modrosti, je dodal predsednik ZZR: »Če bo EPP stopila na pot notranjega razkroja, se bojimo, da bo na široko odprla vrata tujim kulturam in ideologijam, ki niso zrastle iz grško-krščanske kulture, na kateri temelji agenda o človekovih pravicah ter človekovem dostojanstvu in svobodi.«

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh