Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zbor za republiko: V Sloveniji se ustvarja kraljestvo laži in diskreditacij

Za vas piše:
D. O. / STA
Objava: 19. 01. 2013 / 08:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zbor za republiko: V Sloveniji se ustvarja kraljestvo laži in diskreditacij

Na včerajšnji javni tribuni Zbora za republiko se je zbralo okrog tisoč ljudi, sogovorniki pa so se opredelili do aktualne vladne krize in opozorili na sporne postopke protikorupcijske komisije ter nepremišljene poteze koalicijskih partneric.

Na včerajšnji javni tribuni Zbora za republiko se je zbralo okrog tisoč ljudi, sogovorniki pa so se opredelili do aktualne vladne krize in opozarjajo na sporne postopke protikorupcijske komisije ter hitrih potez koalicijskih partneric.

Sogovorniki javne tribune Zbora za republiko, ki je bila včeraj ob 17.30 v Unionski dvorani Grand hotela Union v Ljubljani, ne verjamejo očitkom protikorupcijske komisije zoper premiera Janeza Janšo. Opozarjajo na sporne postopke komisije in so ostri do naglih potez treh koalicijskih partneric, ki so Janšo pozvale k odstopu. V Sloveniji se ustvarja kraljestvo laži in diskreditacij, meni nekdanji predsednik DZ France Cukjati.

France Cukjati: Poročila ne moremo jemati resno

Po besedah nekdanjega predsednika DZ Franceta Cukjatija je v poročilu protikorupcijske komisije toliko nerazumljivih in neumnih stvari, da se čudi, da ga resni ljudje resno jemljejo. Vprašal se je, kako da komisija, ki je preiskovala toliko let Janševega ravnanja s premoženjem in ugotovila, da je prejel 180 evrov honorarja, "ni odkrila tistih šest ali osem milijonov evrov", ki mu jih pripisujejo od Patrie.

Cukjati je ocenil, da poulični linč vdira v državne institucije, predsednik parlamenta Gregor Virant pa da to pozdravlja. Če bi Janša odstopil, bi po Cukjatijevem mnenju to pomenilo, da legitimira postopek komisije. Vsem Janševim nasprotnikom tako sporoča, naj pač v DZ vložijo konstruktivno nezaupnico. "A mislite, da bo Janša jokal? Mi bomo," je dejal.

V Sloveniji se po njegovih besedah ustvarja kraljestvo laži in diskreditacije, državne institucije, kot je protikorupcijska komisija, pa "dobivajo podobo komisije za diskreditacijo". "Mi pa, ali bomo še vedno tiho in molče pustili, da nas peljejo v Barbarin rov?"

Barbara Brezigar: »Poročilo me ni prepričalo«

Po besedah nekdanje generalne državne tožilke in sedanje državne sekretarke na ministrstvu za notranje zadeve Barbare Brezigar je komisija za preprečevanje korupcije pomembna inštitucija in ima pomembno delo. Vendar sama ob prebiranju poročila, kot pravi, ni razumela, kje je očitek o nedokazanem izvoru premoženja. Poročilo je ni prepričalo.

Resen problem vidi v tem, da ob tako hudih obtožbah oseba nima možnosti odgovora. Zakon po njenih trditvah to določa, zato Brezigarjeva vztraja, da bi poročilo moralo biti poslano obravnavanemu. Po njenem mnenju je težava tudi strokovna usposobljenost članov komisije, ker "niso vsi pravniki in nimajo tega znanja na konkretnih zadevah".

Danes je bilo med govorci slišati veliko kritik na Viranta. "Preden je bila možnost, da nasprotna stran pove mnenje, je bila javno izrečena obsodba s strani predsednika DZ," je dejala Brezigarjeva in dodala, da v tem vidi resen problem.

Milan Zver: Poročilo le spodbudilo vladno krizo

Po mnenju evropskega poslanca Milana Zvera je poročilo sporno z več vidikov, ocenjuje pa, da se bo analiza poročila v prihodnjih tednih nadaljevala.

Kot najpomembnejše izpostavlja, da je Janša zavrnil očitke. Zver je prepričan, da je poročilo le spodbudilo politično krizo, glavni akter te pa da je prvak DL Gregor Virant, "ki je Janši postavi ultimat, naj odstopi". "Ko smo pričakovali odlične bonitetne ocene, pa smo dobili politično krizo, ki bo slabo vplivala na gospodarsko in socialno situacijo v Sloveniji," je ocenil.

Zver pričakuje vložitev konstruktivne nezaupnice v DZ. Na potezi je po njegovem Virant. Ne vidi namreč razloga za Janšev odstop. Politično krizo bi se po njegovem mnenju dalo rešiti v nekaj mesecih, če bi spremenili volilni sistem in imeli predčasne volitve.

Boštjan M. Turk: Sodbe so napisane, še preden se kaj zgodi

Publicist Boštjan M. Turk ocenjuje, da je njihova dolžnost, da pozovejo vladne stranke, naj najdejo enoten jezik, da slovenijo popeljejo naprej. "Živimo v času, ko so sodbe napisane, še preden se karkoli zgodi in ko je medijska pot določena," meni Turk. Po njegovem mnenju se bodo tisti, ki bodo predlagali konstruktivno nezaupnico v DZ, bodisi jo podprli, pripadali pa strankam, ki so to koalicijo v letu 2012 oblikovale, "s to gesto izbrisali iz sodobne politične zgodovine".


Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh