Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZDA: Biden za zakon o zaščiti pravice do splava na zvezni ravni

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 19. 10. 2022 / 10:45
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.10.2022 / 11:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
ZDA: Biden za zakon o zaščiti pravice do splava na zvezni ravni
Uzakonitev pravice do splava na zvezni ravni v ZDA preprečuje obstrukcija s strani republikancev. FOTO: Tatjana Splichal

ZDA: Biden za zakon o zaščiti pravice do splava na zvezni ravni

Ameriški predsednik Joe Biden je med sinočnjim govorom v gledališču Howard v Washingtonu izjavil, da bo prva stvar, ki jo bo prihodnje leto poslal v kongres, predlog zakona o zaščiti pravice do splava na zvezni ravni.

Ob tem je sicer priznal, da morajo demokrati v letošnjem novembru povečati večino v senatu in jo vsaj ohraniti v predstavniškem domu. V zveznem senatu je trenutno razmerje sil med demokrati in republikanci 50 proti 50, odločilni glas večine pa prispeva demokratska podpredsednica Združenih držav Amerike Kamala Harris, spominjajo pri STA.

Demokrati upajo, da jim bo vprašanje »pravice« do splava na volitvah 8. novembra morda uspelo ohraniti ali celo povečati večino v kongresu.

Demokrati so po odločitvi vrhovnega sodišča ZDA v letošnjem juniju, da razveljavi lastno pol stoletja staro odločitev v primeru Roe proti Wade, s katero je bilo v ZDA uzakonjeno opravljanje splava, že večkrat skušali uzakoniti pravico do splava na zvezni ravni, kar pa jim preprečuje obstrukcija s strani republikancev. Dva konservativna demokrata, Joe Manchin in Kyrsten Sinema, pa ne želita odpraviti pravice do obstrukcije oziroma filibustra. Biden je sinoči demokratskim volivcem obljubil, da bo razsodba »Roe proti Wade« uzakonjena, »če mi po volitvah zagotovite še dva demokratska senatorja«.

Predsednik Združenih držav Amerike Joe Biden. FOTO: Wikipedia

Po junijski odločitvi vrhovnega sodišča ZDA so doslej splav povsem prepovedali v 12 republikanskih zveznih državah. Demokrati upajo, da jim bo ravno vprašanje »pravice« do splava na volitvah 8. novembra morda uspelo ohraniti ali celo povečati večino v kongresu, čeprav Američane trenutno bolj skrbijo visoke cene goriva in inflacija, kar pa ni v prid demokratom, ki so zdaj na oblasti.

Biden mlade volivce vabi, naj »leta 2022 volijo za prihodnost svoje države«.

Predsednik Joe Biden je sinoči posebej nagovoril mlade, ki se po statističnih podatkih volitev praviloma udeležujejo v manjši meri. Povabil jih je, naj »leta 2022 volijo za prihodnost svoje države«.

Nalaganje
Nazaj na vrh