Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZDA: raje orodje smrti ali prihodnost?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 26. 05. 2022 / 09:55
Oznake: Cerkev, Družba, Dogodek, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.05.2022 / 10:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
ZDA: raje orodje smrti ali prihodnost?
Ameriški škofje se v molitvah pridružujejo skupnosti v mestu Uvalde in nadškofu Gustavu Garcíi-Sillerju. FOTO: Vatican Media

ZDA: raje orodje smrti ali prihodnost?

»Kaj imamo raje: svoja orodja smrti ali svojo prihodnost?«: to vprašanje si po zadnjem množičnem streljanju v ameriškem Teksasu, v katerem je življenje izgubilo najmanj 19 osnovnošolskih otrok in dva odrasla, zastavlja nadškof Chicaga, kardinal Blaise Cupich.

Minuli torek popoldne je mladi storilec vdrl v osnovno šolo v mestu Uvalde v ameriški zvezni državi Teksas in začel streljati na nič hudega sluteče žrtve.

Identifikacija žrtev bi se lahko še zavlekla, saj je 18-letni napadalec povzročil ogromno škode. Kardinal Cupich iskreno sočustvuje z vsemi prizadetimi: »Predstavljajte si, da ste starši z otrokom, ki obiskuje to šolo. Predstavljajte si, da bi ga morali pokopati.«

Zgolj v letu 2020 v ZDA 45.000 žrtev strelskih napadov

Kardinal Cupich je opozoril tudi na to, da je od petka naprej v Houstonu - le okoli 500 kilometrov vzhodno od kraja zadnjega strelskega pokola - predvideno letno srečanje organizacije NRA (National Rifle Association), ki se ukvarja s trgovino z orožjem. Pred letom dni je guverner Teksasa podpisal zakon, ki ljudem »brez usposabljanja ali dovoljenja« dovoljuje nošenje orožja, obžaluje kardinal. Čeprav še ni znano, ali je morilec iz Uvaldeja dobil orožje na podlagi tega zakona, »vemo, da je Amerika preplavljena z orožjem. Imamo več orožja kot ljudi,« je poudaril Cupich. Po njegovih besedah je samo leta 2020 zaradi nasilja s strelskim orožjem s 45.000 žrtvami umrlo več Američanov kot katero koli drugo leto, kar je za 25 odstotkov več kot leta 2015 in za 43 odstotkov več kot leta 2010.

Prizorišče torkovega napada. FOTO: Vatican Media 

Strožji zakoni preprečujejo množične pokole

Obenem obstajajo novi dokazi, da so strožji zakoni ne le znatno zmanjšali število množičnih streljanj, temveč so v desetih letih obstoja preprečili vsaj deset večjih množičnih pobojev. Kardinal Cupich se sklicuje na raziskavo o zakonu, ki je v letih med 1994 in 2004 po vsej državi oteževal dostop do hitrega strelnega orožja. Vendar je bil zakon omejen: če bi ostal v veljavi, bi lahko po navedbah raziskave v tem času preprečili še 30 množičnih streljanj z več kot 300 žrtvami.

Pravica do nošenja orožja ne bo nikoli pomembnejša od človeškega življenja. Tudi naši otroci imajo pravice. Naši izvoljeni predstavniki pa imajo moralno dolžnost, da jih zaščitijo.

V dobrobit otrok bi bilo končno treba odločno ukrepati, je poudaril kardinal, ki si že dolgo prizadeva za zaostritev orožarske zakonodaje v Združenih državah Amerike. Zdaj ga je podprl tudi predsednik Joe Biden, ki se je zaradi nedavnih pokolov jasno izrekel za preobrat v orožarski zakonodaji. »Pravica do nošenja orožja ne bo nikoli pomembnejša od človeškega življenja. Tudi naši otroci imajo pravice. Naši izvoljeni predstavniki pa imajo moralno dolžnost, da jih zaščitijo,« je svojo izjavo za javnost sklenil Cupich.

Na napad v osnovni šoli v Teksasu se je nemudoma odzvala tudi Škofovska konferenca ZDA. »Preveč je bilo streljanj v šolah, preveč je bilo umorov nedolžnih ljudi. Katoliška vera nas poziva, naj molimo za mrtve in prevezujemo rane drugih, zato se v molitvah pridružujemo skupnosti v mestu Uvalde in nadškofu Gustavu Garcíi-Sillerju. Pri tem mora vsak od nas poiskati tudi načine, kako bi lahko še več storil za razumevanje te epidemije zla in nasilja, ter prositi svoje izvoljene predstavnike, naj nam pomagajo ukrepati.«

Nalaganje
Nazaj na vrh