Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZDA: vroč volilni izid v ledeni Iowi

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 01. 2024 / 12:27
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.01.2024 / 14:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
ZDA: vroč volilni izid v ledeni Iowi
Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump si je v Iowi kljub izrednim vremenskim razmeram zanesljivo zagotovil predsedniško nominacijo. FOTO: Reuters

ZDA: vroč volilni izid v ledeni Iowi

Vzhodni del Združenih držav Amerike se v teh dneh sooča z izjemnimi vremenskimi razmerami: ledeni arktični zameti se širijo po vseh zveznih državah. To ni ustavilo podpornikov nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki si je v Iowi zanesljivo zagotovil predsedniško nominacijo.

Po navedbah ameriških medijev ostri in dolgotrajni arktični vetrovi prinašajo nevaren mraz na obsežno območje Združenih držav, vključno z novimi območji na jugu in vzhodu, deli juga pa so v oklepu snega in ledu.

Rekordno nizke temperature

Rekorden mraz so zabeležili na volilnih zborovanjih v Iowi: včerajšnje volitve so bile najhladnejše doslej, saj je bila najvišja dnevna temperatura v prestolnici Des Moines minus sedemnajst stopinj Celzija. Druge najvišje temperature po državi so bile za 25 do 30 stopinj nižje od običajnih za ta letni čas. Mrzli vetrovi so tako ostri, da na izpostavljeni koži že v desetih minutah lahko povzročijo ozebline.

Izredne vremenske razmere v ZDA so doslej terjale najmanj pet smrtnih žrtev.

Vremenske napovedi za skoraj 80 odstotkov ZDA predvidevajo temperature pod lediščem: ta teden naj bi v številnih zveznih državah zabeležili več kot 140 najhladnejših dnevnih rekordov, saj naj bi temperature v Memphisu, Dallasu in Nashvillu ostale pod lediščem najmanj 72 zaporednih ur. Izredne vremenske razmere so doslej terjale najmanj pet smrtnih žrtev.

Vzhodni del Združenih držav Amerike se v teh dneh sooča z izjemnimi vremenskimi razmerami: ledeni arktični zameti se širijo po vseh zveznih državah. FOTO: Pixabay

Težave v prometu in z električnim omrežjem

Potovalni pogoji v večini zveznih držav so skrajno neugodni, državna policija poroča o številnih prometnih nesrečah zaradi poledenelih vozišč. Ta največ težav povzročajo na jugovzhodu ZDA, kjer tovrstnih razmer niso vajeni. Nacionalna meteorološka služba vsem državljanom ZDA priporoča: »Če morate potovati, imejte vedno pri sebi komplet za preživetje v mrazu.« odpovedanih je bilo več kot 3.100 letov, tako notranjih kot mednarodnih, več kot 9.000 pa je bilo zadržanih ali prestavljenih za nedoločen čas.

Težave se pojavljajo tudi na električnem omrežju, zato pozivajo prebivalce prebivalce zlasti južnega dela ZDA, naj za kakšen dan ali dva zmanjšajo porabo energije v svojih objektih. V teh dneh so svoja vrata začasno zaprle tudi številne šole.

Trumpovi podporniki so bili očitno najbolj »goreči«, saj so se volitev udeležili kljub hudemu mrazu.

Trump uspešen kljub neugodnemu vremenu

Donald Trump se kljub neugodnim vremenskim razmeram udeležuje strankarskih zborovanj republikanske stranke za izbiro predsedniškega kandidata in na ponedeljkovem srečanju v zvezni državi Iowa je po 96 odstotkih preštetih glasov dobil 51 odstotkov glasov republikanskih volivcev. S tem je, poroča STA, zanesljivo in v skladu z napovedmi anket znova na poti v Belo hišo.

Trump je v nagovoru podpornikom po razglasitvi izidov Američane pozval, naj množično podprejo njegovo kampanjo, da bi na jesenskih predsedniških volitvah premagali trenutnega predsednika, demokrata Joeja Bidna. Trump je izpostavil, da je njegov namen »zgladiti svetovne probleme«.

Že po opravljenih vzporednih anketah je bilo jasno, da bo Trump zanesljivo deležen podpore volilcev in osrednje ameriške televizijske mreže so ga skoraj nemudoma po zaprtju prizorišč strankarskih zborovanj razglasile za zmagovalca. Njegovi podporniki so bili očitno najbolj »goreči«, so poročali svetovni mediji, saj so se volitev udeležili kljub hudemu mrazu. Nekdanji predsednik jih je minuli konec tedna pozval, naj pridejo na zborovanja, »četudi boste potem povsem omagali«.

Nalaganje
Nazaj na vrh