Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zdrav način življenja zmanjšuje tveganje za raka dojk

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 30. 09. 2019 / 12:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.10.2019 / 12:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zdrav način življenja zmanjšuje tveganje za raka dojk

Zdrav način življenja zmanjšuje tveganje za raka dojk

V t. i. rožnatem oktobru zdravstvene organizacije ozaveščajo o raku dojk.
Oktober ni le izredni misijonski mesec, temveč tudi t. i. rožnati oktober, v katerem zdravstvene organizacije ozaveščajo o raku na dojkah in pripravljajo razne dogodke na to temo. Letos predvsem opozarjajo na pomembnost zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja bolezni.

Letno v Sloveniji zboli okrog 1300 žensk in do 15 moških

Rak dojk je najpogostejša oblika raka pri ženskah. Po navedbah združenja Europa Donna Slovenija pri nas vsako leto za to obliko raka zboli okrog 1300 žensk in do 15 moških, skoraj 400 žensk in do 10 moških pa umre. Ob koncu leta 2016 je v Sloveniji živelo 17.316 bolnic, ki jim je bila kdaj v življenju postavljena diagnoza raka dojk. Najpogosteje za rakom dojk zbolevajo ženske od 50. do 65. leta. Rak dojk sicer spada med bolezni z veliko možnostjo preživetja, pa so zapisali na spletni strani Onkološkega inštituta Ljubljana.

Samopregledovanje in program Dora

Za zgodnje odkrivanje raka dojk je pomembno, da si ženske redno vsak mesec same pregledujejo dojke, in to že od mladosti, saj tako spozna svoje dojke. Starejše od 50 let pa naj se odzovejo vabilu državnega presejalnega programa za raka dojk Dora in opravijo presejalno mamografijo.



S samopregledovanjem lahko zgodaj zatipamo zatrdline in opazimo spremembe, na katere morda sicer ne bi bile pozorne. Na Onkološkem inštitutu Ljubljana svetujejo, naj ženske pred menopavzo naj samopregled izvedejo med 7. in 10. dnem menstrualnega ciklusa, po menopavzi pa naj si izberejo določen dan v mesecu.

V programu Dora so v prvi polovici letošnjega leta na presejalno mamografijo povabili 75.167 žensk v starosti med 50 in 69 let, med katerimi se je vabilu odzvalo skoraj 78 odstotkov. Odkritih je bilo 268 rakov, večinoma majhnih in omejenih na dojko.

Zdrav življenjski slog za zdravje v prihodnosti

Za zmanjševanje umrljivosti je pomembno zgodnje odkrivanje in takojšnje učinkovito in posameznici prilagojeno zdravljenje. Z zdravim načinom življenja pa lahko tveganje za nastanek raka dojk zmanjšamo. Na vsaj četrtino bolnic vplivajo čezmerna telesna teža in pomanjkanje telesne aktivnosti. Zato zdravstvene organizacije priporočajo zdrav način življenja z rednim gibanjem, zdravo in uravnoteženo prehrano ter ohranjanje normalne telesne teže. K zdravemu načinu življenja spadajo tudi izogibanje kajenju, zmerno pitje alkoholnih pijač in zmerno sončenje.



Ozaveščanje o raku dojk po Sloveniji

V okviru rožnatega oktobra bomo članice združenja Europa Donna Slovenija po številnih slovenskih krajih (v Ravnah na Koroškem, Radečah, Cerknici, Zagorju ob Savi, Trbovljah, Novem mestu, Pivki, Postojni, Kopru in Izoli, Sevnici, Novi Gorici, Slovenski Bistrici, Ajdovščini, na Jesenicah, Radovljic in Bohinju, na Vrhniki in v Ljubljani) ozaveščale o raku dojk ter pomenu zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja raka dojk.

Tek in hoja za upanje

Organizirali bodo tudi netekmovalne humanitarne teke pod skupnim imenom Tek in hoja za upanje, ki so namenjen gibanju, druženju in zbiranju sredstev. Ti bodo letos v Ravnah na Koroškem, Zagorju ob Savi, Novem mestu, Novi Gorici, Sevnici, Slovenski Bistrici, Postojni in na Obali. Zbrana sredstva bodo namenjena potrebam v lokalnem okolju.

Foto: Europa Donna Slovenija

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh