Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zdravamarija v olimpijskem bazenu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 08. 2021 / 05:35
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.08.2021 / 15:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zdravamarija v olimpijskem bazenu
Katie Ledecky na olimpijskih igrah 2016 FOTO: Wikipedia

Zdravamarija v olimpijskem bazenu

Ob zaključku letošnjih olimpijskih iger v Tokiu se bo na seznam najuspešnejših udeleženk vpisala tudi ameriška plavalka Katie Ledecky, ki v javnosti nikoli ne skriva svoje globoke katoliške vere.

Ledeckyjeva je namreč japonsko prestolnico zapustila s štirimi olimpijskimi kolajnami, s čimer je postala najuspešnejša olimpijska plavalka vseh časov - in njenega uspeha se veselijo tudi na katoliški šoli v Združenih državah Amerike, ki jo je uspešna športnica obiskovala.

24-letna Ledeckyjeva je letos v Tokiu osvojila zlati medalji v plavanju na 1.500 in 800 metrov prosto ter srebrni na 400 metrov prosto in v štafeti 4x200 metrov prosto. Zlato na 800 metrov prosto je osvojila že na olimpijadah leta 2012 in 2016.

Ledeckyjeva je trenutno najuspešnejša olimpijska plavalka vseh časov.

Katie Ledecky se je rodila v ameriški zvezni državi Maryland. Njen ded po očetovi strani, dr. Jaromir Ledecky (1927–2011), je bil rojen v Pragi v dejavni katoliški družini. Ledeckyjeva je obiskovala katoliško šolo Presvetega Srca Jezusovega za dekleta v Bethesdi. Kot so po osvojenih olimpijskih medaljah v izjavi za javnost povedali na »Stone Ridge School of the Sacred Heart«, so izjemno ponosni na svojo nekdanjo učenko, »ne le zaradi športnih dosežkov, ampak predvsem zaradi njenih vrednot in značaja«. Po njihovih besedah bo Ledeckyjeva gotovo »zgled vsem prihodnjim ameriškim plavalcem«.

Ameriška plavalka Katie Ledecky FOTO: Wikipedia

V pogovoru za ameriške medije po olimpijski zmagi na 800 metrov prosto je Ledeckyjeva smeje zavrnila izjavo, da je ravnokar zaključila svoje zadnje olimpijske igre in pripomnila, da bo letna olimpijada v Parizu že čez tri leta, ne zavrača pa možnosti, da bi sodelovala tudi na olimpijskih igrah leta 2028 v Los Angelesu.

Na Katie smo ponosni ne le zaradi športnih dosežkov, ampak predvsem zaradi njenih vrednot in značaja.

Katie Ledecky nikoli ni skrivala svoje globoke katoliške vere. V pogovorih za medije je večkrat poudarila, da zaradi vere ostaja prizemljena in da jo najbolj pomirja molitev Zdravamarija, ki jo izgovarja pred vsakim tekmovanjem. Leta 2016 je za ameriški National Catholic Register izjavila, da ji je izredno pri srcu »doslednost« katolištva in da prav posebno ljubezen občuti do Jezusove Matere Marije:

»Vedno sem se zanašala na svojo vero, da mi bo v težkih trenutkih vlivala moč, tako med treningom kot na tekmovanjih – pa tudi v življenju nasploh, v šoli, v družini in med prijatelji … Češčenje Marije se mi zdi nekaj čudovitega. Marija ima sveto vlogo v katoliški veri, njena močna vera in ponižnost pa sta dve lastnosti, ki si ju v življenju lahko vsi vzamemo za zgled.« Ledeckyjeva je še pojasnila, da se njeni življenjski cilji spreminjajo, vera v njenem življenju pa ostaja stalnica, na katero se lahko vedno zanese.

FOTO: Wikipedia

Nalaganje
Nazaj na vrh