Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvo olimpijsko zlato za Filipine na Marijino priprošnjo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 07. 2021 / 09:29
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.07.2021 / 14:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prvo olimpijsko zlato za Filipine na Marijino priprošnjo
Hidilyn Diaz med podelitvijo olimpijske kolajne FOTO: Twitter/ManilaCathedral

Prvo olimpijsko zlato za Filipine na Marijino priprošnjo

Filipinska škofovska konferenca je dvigalki uteži Hidilyn Diaz čestitala za prvo zlato olimpijsko medaljo v zgodovini države.

»Občudujemo njeno predanost Božji Materi in njeno globoko vero v Boga, ki sta pripomogli k olimpijski zmagi,« je v včerajšnji izjavi za javnost pojasnil predsednik škofovske konference, nadškof Romulo Valles. »Hidilyn je prava dvigalka uteži, ki svojo moč črpa iz ljubezni do domovine in svoje globoke katoliške vere.«

Diazova je v Tokiu v razredu do 55 kilogramov gladko premagal kitajsko tekmico Liao. V prvem poskusu ji je uspelo dvigniti 127 kilogramov, kar je bilo kilogram več kot njena tekmica. Na virtualni tiskovni konferenci se je Diazova za svojo zmago zahvalila priprošnji Božji Materi Mariji in Jezusu. 30-letna športnica je pri tem okoli vratu nosila verižico s čudodelno svetinjo »Naše preljube Gospe«. To je dobila v dar od prijateljev, ki so devet dni pred začetkom olimpijskih iger vsako jutro skupaj z njo molili devetdnevnico k Božji Materi Mariji.

Hidilyn je prava dvigalka uteži, ki svojo moč črpa iz ljubezni do domovine in svoje globoke katoliške vere.

»To je znamenje njihove in moje vere v Devico Marijo in njenega Sina Jezusa,« je pojasnila Diazova. Dvigalka uteži je v svoji kategoriji postavila tudi nov olimpijski rekord, po zmagi pa je ganjena planila v jok, se s prsti oklenila čudodelne svetinje in glasno vzklikala: »Hvala Ti, Gospod!« Med podelitvijo medalj se je ozrla proti nebu, med petjem filipinske himne naredila znamenje križa, nato pa stopila z zmagovalnih stopničk in zaklicala: »Mabuhay ang Pilipinas!« (Živeli Filipini!)

Navdušenje desetletnice nad dvigovanjem uteži

Še leta 2019 se je Diazova zapletla v spor s predsednikom Rodrigom Dutertejem. Njeno ime se je znašlo na seznamu imen časnikarjev, borcev za človekove pravice in vladnih kritikov, ki so ga objavili v predsedniškem uradu, Duterte pa je želel z njim dokazati resničnost zarote proti njegovi vladi. Diazova je takrat v pogovoru za medije pojasnila, da se je bala za svoje življenje in življenje svoje družine, potem ko so nekatere osebe z omenjenega seznama postale žrtve atentatov. Po poizvedbi časnikarjev je predsednikov tiskovni predstavnik Harry Roque na včerajšnji tiskovni konferenci odklonil uradno opravičilo Diazovi.

Hidilyn Diaz je peta od šestih otrok siromašnega taksista iz vasice okoli mesta Zamboanga na jugu Filipinov. V pogovorih za različne medije je zlata olimpijka že večkrat pripovedovala, da si je kot otrok želela postati bančnica, da bi se njena mati končno lahko nehala pritoževati zaradi nenehnega pomanjkanja denarja. Bratranec pa je takrat desetletno deklico navdušil nad dvigovanjem uteži: te ji je naredil iz domačih materialov in ji predpisal »treninge«.

Po besedah filipinskega škofa Ruperta Santosa je zmaga Diazove na olimpijskih igrah dokaz, da so Filipinci z Božjo pomočjo kos vsakemu izzivu. »Dokazala je, da Filipinci zmoremo. Soočimo se lahko z vsemi življenjskimi izzivi in premostimo vse ovire,« je navdušen izjavil škof Santos.

Nalaganje
Nazaj na vrh