Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zdravljico bo na stadionu La plata zapelo 2.300 Slovencev

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 06. 06. 2014 / 16:25
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zdravljico bo na stadionu La plata zapelo 2.300 Slovencev

Zdravljico bo na stadionu La plata zapelo 2.300 Slovencev

Vstopnice za nogometno tekmo med Slovenijo in Argentino so razprodane, na stadionu bo slovensko himno zapela Magdalena Jerman.

V dneh, ko nogometni navdušenci pričakujejo začetek spektakla svetovnega nogometnega prvenstva v Braziliji, gostuje v Južni Ameriki tudi slovenska reprezentanca, ki sicer ne bo sodelovala na mundialu. V noči iz srede na četrtek po našem času so Slovenci odigrali tekmo z Urugvajem, v soboto (ob 21. uri po našem času) jih čaka še tekma z Argentino – v njihovi ekipi igra slavni Lionel Messi, menda najboljši nogometaš sveta.


Slovenska skupnost je nogometni reprezentanci Slovenije v Buenos Airesa pripravila lep sprejem, presenečeni nogometaši so v zahvalo delili avtograme. (Fotografije: Marko Vombergar)



Kako lepo je slovenska skupnost v Buenos Airesu minuli teden sprejela slovenske nogometaše smo lahko izvedeli iz dnevnih poročil tudi pri nas. »Presenečeni smo, kar malo smo še pod šokom, kako so nas sprejeli in kako številna je slovenska skupnost,« je po sprejemu za nacionalno televizijo dejal reprezentant Milivoje Novakovič. Slovenski izseljenci so nogometaše prejšnjo soboto gostili v domu San Justo, kjer se Slovenci redno zbirajo pri verskih in kulturnih prireditvah, mlada ljubiteljska ekipa potomcev slovenskih izseljencev s kondicijskim trenerjem Juretom Urbančičem pa je reprezentanco sprejela v vadbenem centru na stadionu v prepoznavnih zelenih dresih. Reprezentančni nogometaši so se na lastne oči in ušesa prepričali o »slovenskem čudežu« v Argentini, kjer že četrta generacija govori slovensko, hodi v slovensko sobotno šolo, pozna slovenske pesmi, zgodovino, literaturo ... In seveda odlično igra nogomet.


Ekipa druge in tretje generacije slovenskih izseljencev je v razpoznavnih zeleno belih dresih slovenskim reprezentantom na treningu pokazala, kako se igra slovensko-argentinski nogomet. Morda pa je Srečko Katanec med njimi zagledal kakšnega bodočega slovenskega "Messija"?!

Marko Vombergar – nogometaš, prevajalec, fotograf

Med potomci izseljencev so nogometaši našli tudi svojega spremljevalca po Južni Ameriki. Marko Vombergar - tudi sicer strasten nogometaš, z reprezentanco slovenskih izseljencev je že gostoval tudi v Sloveniji – spremlja reperezentante na vsakem koraku: je njihov vodič, prevajalec, uradni fotograf in desna roka organizatorja "turneje" po Južni Ameriki Herija Zupana.


Marko Vombergar je prevajal na tiskovni konferenci obeh selektorjev: slovenskega Srečka Katanca in urugvajskega selektorja.


"Navijali bomo za Slovenijo in se veselili golov Argentine!"

Za sobotno tekmo so prodali vse razpoložljive sedeže za slovenske navijače. »Ne vem, kje se je nabralo 2300 Slovencev,« nam je dejala Andrejka Selan. Najbrž bo to njena prva tekma v življenju, ki si jo bo ogledala v živo, jo pa, kot pravi, "nikakor nočem zamuditi! Navijali bomo za Slovenijo. Če bodo dali gol Argentinci, se bomo veselili tudi teh.« Nogometna zveza jim je poslala šale I feel Slovenia, tako da bodo na tribuni še bolj razpoznavni.


Slovenci so spodbujali nogometaše že na treningu v Buenos Airesu.

Zdravljico bo slišati iz 2300 grl

Kot je običaj pred nogometnimi tekmami, bodo tudi na stadionu La plata zapeli himni obeh držav. Zdravljico bo zapela 30-letna Magdalena Jerman, iz tretje generacije Slovencev. »Zame bo nastop velik izziv v več pogledih. Še nikoli nisem prepevala Zdravljice pred tako številčno množico, še nikoli nisem pela na stadionu in še nikoli nisem pela Zdravljice solo,« nam je zaupala. Še največji izziv, kot pravi, pa je to, da bo pela slovenskim športnikom v Argentini in sicer slovensko himno. »Predstavljala bom tudi slovensko skupnost pod Južnim križem in Slovenijo samo, do katere me vežejo korenine, ki jih tukaj skušamo vestno ohranjati.« Vendar Magdalena ne bo prepevala sama, pritegnilo ji bo prek dva tisoč grl. Da bodo zares prepevali vsi, sta poskrbela Andrejka Selan in Marko Vombergar: Vseh 2300 navijačev bo v roke dobilo list z besedilom himne.


Magdalena Jerman, rojena v Bariločah, se z glasbo ukvarja že od otroštva. Prepevala je z babico Lučko Kralj Jerman, ki ima vse zasluge, da se je petje med izseljenci tako dobro ohranjalo. Študirala je solo petje v Conservatorio Municipal Manuel de Falla, pozneje pa muzikal v Escuela de Comedia Musical Pepe Cibrián Campoy. Pela je v pevskem zboru Bariloške katedrale, bila članica vokalne skupine "Bariloški vrabčki", ki ga je vodila njena stara mama Lučka Kralj – z zborom so bili leta 2001na turneji po Sloveniji. Leta 2002 se je Magdalena preselila v Buenos Aires, poročena je z glasbenikom Martinom Sušnikom. Redno sodeluje pri pevsko glasbenih večerih slovenske skupnosti v Buenos Airesu. Leta 2006 je bila uspešna na avdiciji za Mahlerjev muzikal "Dracula, el musical", leto pozneje pa dobila glavno vlogo Mine Murray v predstavi. S predstavo so bili na turneji po Argentini, Urugvaju in v Čile do leta 2008. Nastopala je tudi pri "El gato con botas" (Cibrián-Mahler) v istih letih. Leta 2012 pa sta z možem spisala in skomponirala glasbeno pravljico, Utrip, snemala zgoščenko in naredila predstavo. (foto FB M. J.)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh