Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zdravnik obtožuje vlade, da si namerno zatiskajo oči pred vzroki za neplodnost

Za vas piše:
M. M. Š. / CNA
Objava: 04. 12. 2012 / 09:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zdravnik obtožuje vlade, da si namerno zatiskajo oči pred vzroki za neplodnost

Italijanski zdravnik, specialist za nego novorojenčkov, trdi, da si vlade iz finančnih razlogov sploh ne prizadevajo za preprečevanje vzrokov za neplodnost.

Italijanski zdravnik, specialist za nego novorojenčkov, trdi, da si vlade iz finančnih razlogov sploh ne prizadevajo za preprečevanje vzrokov za neplodnost. “Znebiti bi se morali živega srebra v hrani, okoljske onesnaženosti in endokrinov, ki povzročajo neplodnost, to pa bi zahtevalo precej denarja”, je dr. Carlo Bellieni povedal v pogovoru za ameriško katoliško agencijo CNA. “Država ne podpira javne razprave, saj bi to pomenilo, da bi morda morala spremeniti svojo politiko”, je prepričan zdravnik neonatolog. Po njegovem mnenju je eden izmed osrednjih vzrokov za vse večjo neplodnost pri ženskah, ki predolgo odlašajo s prvo nosečnostjo. “Vlada nam sporoča, da čakajmo, dokler nas je volja, če bomo kasneje imeli težave z zanositvijo, pa pač poiščimo strokovno pomoč.”

Dr. Bellieni je kritično ocenil tudi pomanjkanje javne razprave glede oplojevanja z biomedicinsko pomočjo. V članku vatikanskega časnika ‘L'Osservatore Romano’ je Bellieni poročal o ‘pomanjkanju javne razprave glede spočetja v epruveti in o molku glede preprečevanja pojava sterilnosti, na kar ima večina časnikov en sam odgovor: oploditev v laboratoriju’. “Država ne želi biti nepriljubljena, in ni ravno modno govoriti o epruveti”, meni Bellieni.

Po njegovem mnenju pa ne gre za nikakršno dobro služenje znanosti javnemu blagru, če je na voljo zgolj nudenje strokovne pomoči potem, ko se težave že pojavijo, saj se medicina ukvarja z obojim, tako z obravnavo kot s preprečevanjem. Dr. Bellieni, ki je zadnjih sedem let član Papeške akademije za življenje, je izrazil upanje, da si bomo v prihodnosti bolj prizadevali za preprečevanje nastanka sterilnosti. “Rešitev za vse te težave je boj proti onesnaženosti in zakasnelemu ustvarjanju družine”, je prepričan italijanski zdravnik.

V Veliki Britaniji, denimo, Narodni urad za zdravstveno varstvo nudi brezplačno oplojevanje v epruveti ženskam v starosti med 23 in 39 let, ki se najmanj tri leta bojujejo z neplodnostjo ali pa pri njih ni moč odkriti vzroka zanjo. V začetku prihodnjega leta bo ta storitev morda na voljo tudi istospolnim parom in ženskem do 42. leta starosti, kot je zapisano v poročilu omenjenega urada.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh