Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Že dve denarni ponudbi za usmrtitev ustvarjalca filma o preroku Mohamedu

Objava: 26. 09. 2012 / 07:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Že dve denarni ponudbi za usmrtitev ustvarjalca filma o preroku Mohamedu

Pakistanski vodilni politiki zagovarjajo nasilje proti filmskim producentom, švicarski škofje pa v pismu muslimanom pozivajo k nenasilju in k večjemu spoštovanju med različnimi veroizpovedmi.

Že dva pakistanska politika sta ponudila denarno nagrado tistemu, ki bi usmrtil ustvarjalce žaljivega filma o preroku Mohamedu z naslovom ‘Nedolžnost muslimanov’. Po ministru za železnice Ghulamu Ahmadu Bilourju je preračunano vsoto 80.000 evrov ponudil tudi predsednik stranke Jamiat Ahle Hadith v provinci Sindh, ustvarjalec filma o Mohamedu pa naj bi bil s tem deležen kazni ‘v poduk vsem ostalim’, kot je nedavno poročala ameriška televizijska postaja CBS. Predsednik omenjene stranke, mufti Mohamed Jusuf, je nagrado napovedal med protesti zoper film minulo nedeljo v Karačiju.

V soboto je minister Bilour za umor ustvarjalca filma ponudil 80.000 evrov, ob čemer je pozval talibane in člane Al-Kaide za pomoč pri tem ‘svetem poslanstvu’. Vlada v Islamabadu se je od poziva umaknila. Za producenta spornega filma velja Nakoula Basseley Nakoula, v Kaliforniji živeči koptski kristjan, ki je medtem s svojo družino že ‘izginil z obličja sveta’.

V Pakistanu je minuli konec tedna v protestih zaradi žaljivega filma življenje izgubilo več kot dvajset ljudi. V soboto je do prvih večjih protestov prišlo tudi izven pretežno islamskih držav. Na Dunaju se je denimo pred ameriškim veleposlaništvom zbralo več sto ljudi, ki so mirno protestirali proti žaljenju islama.

Švicarska škofovska konferenca pa je v svojem pismu tamkajšnjim muslimanom poudarila, da so ‘pretreseni zaradi podob v filmu’. V pismu so zapisali tudi uradno stališče Vatikana do spornega filma, v katerem p. Lombardi izpostavi, da je globoko medsebojno spoštovanje vernikov različnih veroizpovedi temeljni pogoj za mirno sožitje med narodi. Švicarski škofje obenem poudarjajo pomen medverskega dialoga in ugotavljajo, da ‘nasilje ni ustrezen odziv na provokacijo’. Škofje tudi zagotavljajo, da si bodo še močneje prizadevali za dialog, ki bo privedel do spoštovanja razlik in človekovega dostojanstva slehernega vernika.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh