Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zelenski bo v petek nagovoril slovenske poslance

Za vas piše:
K. Z.
Objava: 06. 07. 2022 / 08:54
Oznake: Odnosi, Premier, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.07.2022 / 12:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zelenski bo v petek nagovoril slovenske poslance
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. FOTO: FB Volodimir Zelenski

Zelenski bo v petek nagovoril slovenske poslance

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bo v petek ob 10. uri prek videopovezave nagovoril slovenski državni zbor, ki je eno redkih zakonodajnih teles v Evropski uniji, ki ga ukrajinski predsednik še ni nagovoril, poroča časnik Delo. Sicer pa so ukrajinske oblasti v Dombasu zaradi približevanja ruskih sil civiliste pozvale k evakuaciji iz mesta Slovjansk, medtem pa je Latvija v luči ruske agresije napovedala, da bo ponovno uvedla obvezno služenje vojaškega roka.

Slovenski poslanci so pred dnevi na zaprti seji odbora za zadeve EU in odbora za zunanjo politiko potrdili predlog SDS, naj predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič povabi Zelenskega, da nagovori slovenske poslance.  O tem so bili po današnji seji kolegija predsednice državnega zbora seznanjeni tudi vodje poslanskih skupin, še poroča Delo. 

»S tem dejanjem bi izkazali podporo ukrajinskemu narodu, ki kaže neverjeten pogum, ko brani svojo domovino in se hkrati bori za univerzalne vrednote: svobodo in demokracijo,« je utemeljila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec.

Z Zelenskim se je pogovarjal tudi slovenski premier 

Z Zelenskim se je pred zasedanjem voditeljev držav članic EU v Bruslju konec junija pogovarjal tudi slovenski premier Robert Golob, ki je ukrajinskemu predsedniku zagotovil, da se odnos Slovenije do Ukrajine kljub zamenjavi vlade ni spremenil. Zelenski pa je takrat Golobu čestital za imenovanje na čelo slovenske vlade in se mu zahvalil za pripravljenost podpreti podelitev statusa kandidatke za članstvo v EU Ukrajini, ki je status kandidatke kasneje tudi prejela.

Ukrajinske oblasti civiliste pozvale k evakuaciji 

Ukrajinske oblasti so v Dombasu zaradi približevanja ruskih sil civiliste pozvale k evakuaciji iz mesta Slovjansk. V torkovem napadu na tamkajšnjo tržnico sta bila ubita najmanj dva človeka, sedem ljudi pa je bilo ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

FOTO: FB Volodimir Zelenski

Kirilenko: »Ta teden ni bilo dneva brez obstreljevanja« 

Po besedah guvernerja je na udaru ruskega obstreljevanja celotna frontna črta v Donbasu. Padec Lisičanska in pred tem Severdonecka je ruski vojski omogočil napredovanje v smeri Kramatorska in Slovjanska, ki ležita dobrih 80 kilometrov zahodneje. »Ta teden ni bilo dneva brez obstreljevanja,«  je dejal guverner regije Doneck Pavlo Kirilenko in prebivalce mesta pozval k evakuaciji. »Sovražnik strelja kaotično, napadi so namenjeni uničenju lokalnega prebivalstva,« je dodal. 

Zelenski si prizadeva nadgradnjo ukrajinskih protiraketnih sistemov. FOTO: FB Volodimir Zelenski

»Naša naloga je, da se obdržimo,« je v torkovem nagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Kot je še povedal, si prizadeva za nadgradnjo ukrajinskih protiraketnih sistemov, navaja STA. 

Latvija bo uvedla obvezno služenje vojaškega roka 

Medtem je Latvija v luči ruske agresije napovedala, da bo ponovno uvedla obvezno služenje vojaškega roka. »Sedanji latvijski vojaški sistem je dosegel svoje meje. Medtem nimamo razloga, da bi mislili, da bo Rusija spremenila svoje ravnanje,« je novinarjem povedal latvijski obrambni minister Artis Pabriks.

Ursula von der Leyen: »Pripraviti se moramo na popolno ustavitev dobave ruskega plina«  

Evropska unija se mora po besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen pripraviti ne le na zmanjšano dobavo plina iz Rusije, ampak tudi na morebitno popolno ustavitev. Kot je opozorila v Evropskem parlamentu, ruski predsednik Vladimir Putin energijo očitno uporablja kot orožje, zato se moramo pripraviti tudi na to možnost.

»Pripraviti se moramo na nadaljnje prekinitve oskrbe s plinom iz Rusije, celo na popolno ustavitev,«  je povedla von der Leynova in spomnila, da se z delno ali popolno ustavitvijo plina iz Rusije sooča 12 držav članic. Obenem je napovedala, da bo komisija sredi meseca predstavila načrt ukrepanja EU za primer tovrstnih izrednih razmer. 

Nalaganje
Nazaj na vrh