Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zelenski kljub napadom poziva k božičnemu upanju

Za vas piše:
M. M.
Objava: 26. 12. 2022 / 10:37
Oznake: Božič, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.12.2022 / 16:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zelenski kljub napadom poziva k božičnemu upanju
Ukrajinski predsednik Zelenski: »Čudež ustvarjamo sami.« FOTO: zajem zaslona/Youtube

Zelenski kljub napadom poziva k božičnemu upanju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pozval rojake, naj praznujejo Jezusovo rojstvo kljub vojni, ki je postala del njihovega vsakdana. V božični poslanici je dejal, da se zaveda posledic, ki jih puščajo številni napadi, a ob tem spodbudil ljudi, ki so se pred bombami zatekli v zaklonišča, da ne obupajo. »Kristusova luč in upanje vztrajata«, je poudaril.

V Ukrajini so lahko v skladu z odločitvijo Pravoslavne cerkve Ukrajine verniki letos prvič praznovali božič 25. decembra, tako kot katoličani in evangeličani. Pravoslavni Ukrajinci tradicionalno sicer sledijo julijanskem koledarju in božič običajno praznujejo 7. januarja.

Čudež ustvarjamo sami

»Tudi v popolni temi se bomo našli,« je dejal Zelenski, ki je ob nagovoru stal blizu božičnega drevesa. Svojemu narodu je sporočil: »Našli se bomo in se močno objeli. In če ne bo ogrevanja, se bomo objemali še dolgo, da se bomo ogreli. Praznike bomo praznovali kot vedno. Nasmejani in veseli kot vedno. Razlika je ena: ne bomo čakali na čudež, ker ga ustvarjamo sami. Kristus je rojen. Slavite ga.«

Praznovanje božiča v temi

Nekateri Kijevčani so dejali, da bodo prvi božič po začetku ruske invazije praznovali tudi v temi, če bo treba. »To bomo storili, ker imamo ogenj v naših srcih,« je dejal mladenič, ki je nosil malčka na kijevskem božičnem sejmu.

V Ukrajini so predtem praznovali tudi pravoslavni božič, a se je Ruska pravoslavna cerkev znaša pod pritiskom ukrajinske vlade zaradi domnevnih vezi z Moskvo, navaja spletni portal Vatican News.

Božično veselje zasenčili novi napadi 

Od sobote je v ruskih zračnih napadih v mestu Herson na jugu Ukrajine najmanj deset ljudi, kar je skazilo božično veselje. Regionalne oblasti so sporočile, da je bilo ob napadih skoraj 70 ljudi ranjenih, zato so prebivalce pozvali, naj darujejo kri.



Nalaganje
Nazaj na vrh