Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zelenski: Rusija je Donbas spremenila v pekel

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 20. 05. 2022 / 13:18
Oznake: Vojna, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.05.2022 / 14:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zelenski: Rusija je Donbas spremenila v pekel
86. dan vojne v Ukrajini. FOTO: Twitter

Zelenski: Rusija je Donbas spremenila v pekel

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes obtožil Rusijo, da je povsem uničila Donbas in ga spremenila v pekel, poroča britanska mreža BBC. Območje te regije na vzhodu Ukrajine je trenutno središče najbolj intenzivnih bojev med ukrajinskimi in ruskimi silami. Nekdanji ukrajinski nogometni zvezdnik Andrij Ševčenko je medtem napovedal, da bo pomagal pri zbiranju sredstev za obnovo Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rusko vojsko tudi obtožil neprestanih napadov na regijo Odesa in na več mest v osrednji Ukrajini. »Vse to nima in ne more imeti kakršnekoli vojaške razlage za Rusijo,« je dejal Zelenski in izrazil prepričanje, da gre za nameren poskus Rusov, da ubijejo karseda veliko Ukrajincev in uničijo čim več hiš, infrastrukture in podjetij.

Obrambno ministrstvo Ukrajine pa je Rusijo obtožilo krepitve napadov v Donbasu in onemogočanja bega civilistom. Donbas tvorita regiji Doneck in Lugansk, ki sta že od leta 2014 pod delnim nadzorom proruskih separatistov, poroča STA. Največji boji se sicer trenutno bijejo za mesto Severodoneck, ki je še zadnji del regije Lugansk pod nadzorom ukrajinske vojske.

Rusija že odgovarja na napovedano širitev Nata

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je medtem sporočil, da so ruske sile skoraj v celoti zavzele regijo Lugansk, agencijo AFP povzema STA. »Osvoboditev ljudske republike Lugansk se približuje zaključku,« je dejal Šojgu. 

Ob tem pa je sporoči, da bo Rusija oblikovala nova vojaška oporišča na zaodu države. V odziv na napovedano širitev Nata nameravajo do konca tega leta znotraj zahodnega vojaškega okraja oblikovati dvanajst vojaških enot in podenot. 

V vzhodnem krilu Nata v pripravljenosti 42.000 vojakov

Na sedežu zavezništva so načelniki generalštabov oboroženih sil članic Nata včeraj razpravljali o vojni v Ukrajini ter njenem vplivu na varnost v Evropi in drugod po svetu. Zaradi ruske invazije na Ukrajino je Nato okrepil prisotnost v članicah iz Vzhodne Evrope. 

Poveljnik ameriških sil v Evropi in vrhovni poveljnik Nata za Evropo Tod D. Wolters je po koncu srečanja poudaril, da Natova letala v tem času opravljajo 50 odstotkov več zračnih patrulj, ob tem pa še pohvalil ukrajinsko vojsko pri obrambi pred močnejšo rusko vojsko.  Na Natovem vzhodnem krilu je trenutno osem bojnih skupin, z 42 tisoč vojaki in 120 bojnimi letali v visoki stopnji pripravljenosti.

Nizozemec na čelu vojaškega odbora Nata Rob Bauer pa je pred novinarji izjavil, da Ukrajina nikoli ne bo sprejela ruske okupacije in dodal, da bo Nato Ukrajino podpiral tako dolgo kot bo treba.

Poteza nogometnega zvezdnika

Pomoč svoji domovini je obljubil tudi nekdanji ukrajinski nogometni zvezdnik Andrij Ševčenko, ki se je podal na novo misijo, kako pomagati Ukrajini po koncu ruske invazije. 45-letni nekdanji igralec Chelseaja iz Londona in Milana bo pomagal zbirati sredstva, ki bodo porabljena za obnovo države po oboroženem napadu Rusije. 

Nekdanji nogometaš, pred kratkim pa trener ukrajinske reprezentance in italijanskega kluba Genoa, se je v sredo v Kijevu srečal s Zelenskim in postal prvi ambasador fundacije za obnovo in razvoj Ukrajine. 

FOTO: Zajem zaslona

»Postal sem prvi ambasador platforme za zbiranje sredstev UNITED24, ki jo je začel ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski,« je Ševčenko zapisal na Instagramu. Vsa sredstva, zbrana pri fundaciji,  bodo takoj usmerjena na račun Narodne banke Ukrajine. 

Nalaganje
Nazaj na vrh