Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zelišča in vitamini

Za vas piše:
Klemen Križaj
Objava: 26. 04. 2023 / 09:10
Oznake: Družba, Zdravje
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 26.04.2023 / 09:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zelišča in vitamini
FOTO: K. K.

Zelišča in vitamini

Vitamini so pri človeku nujno potrebni za pravilno delovanje in krepitev organizma, saj jih ni sposoben tvoriti iz osnovnih hranil. Pomanjkanje vitaminov je vedno posledica enoličnega prehranjevanja s premalo živili rastlinskega izvora.

Vitamine delimo na tiste, ki so topni v maščobah (vitamin A, D, E, K), in vitamine, topne v vodi (vitamin C, B-kompleks in H).

Kadar zaužijemo preveč vitaminov, topnih v maščobi, se skladiščijo v maščevju in jetrih. Nasprotno se v vodi topni vitamini ne kopičijo v telesu, ampak se presežene količine izločijo skozi ledvice v seč. Zato skorajda ni nevarnosti, da bi prišlo do zastrupitve zaradi zaužitja prevelike količine v vodi topnih vitaminov.

Med pomembnejšimi vitamini je vitamin C, ker deluje kot antioksidant in nas varuje pred nekaterimi boleznimi. Pomaga celicam, da rastejo in ostajajo zdrave. Sodeluje pri odzivu telesa na okužbo in stres, pomaga pri resorpciji železa in s tem izboljšuje stanje slabokrvnosti.

Zelo veliko vitamina C ima šipek. Ta naravni rastlinski vitamin je neprimerno bolj dragocen od vseh kemičnih pripravkov. V zimskih mesecih nas zelo dobro varuje in utrjuje pred prehladi, ker krepi organizem. Da bi se vitamin C iz šipka učinkovito vsrkal v telo, lahko dodamo zdravilna zelišča, ki blagodejno delujejo na presnovo: tavžentroža, rman, regrat in kopriva.

Za več informacij pokličete v Stično v zeliščno lekarno Sitik, kjer vam bomo pomagali z nasveti in pripravki p. Simona Ašiča.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh