Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Želja po gospodarskem sodelovanju zelo velika

Za vas piše:
M. M.
Objava: 07. 12. 2021 / 13:53
Oznake: Gospodarstvo
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.12.2021 / 13:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Želja po gospodarskem sodelovanju zelo velika
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch. FOTO: Tatjana Splichal

Želja po gospodarskem sodelovanju zelo velika

Na pobudo ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helene Jaklitsch je potekalo spletno srečanje na temo gospodarskega povezovanja s Slovenci po svetu in med njimi.

Sestanka so se udeležili različni predstavniki slovenskega gospodarstva in drugi deležniki, na njem pa so sodelovali tudi predsedniki in člani slovenskih gospodarskih zbornic po svetu, in sicer Slovensko-avstralske gospodarske zbornice, Gospodarske zbornice Slovenija-Brazilija (Slobraz), novoustanovljene Gospodarske zbornice Slovenija-Argentina in tudi predstavniki Slovenske globalne poslovne povezave, so sporočili iz urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Sodelovanje potrebno in nujno koristno

Sogovorniki so se strinjali, da ima povezovanje z uspešnimi poslovneži slovenskega rodu, ki delujejo v tujini, velik potencial za vzajemno krepitev in uveljavljanje slovenskih podjetij doma in na mednarodnem trgu. »Medsebojno sodelovanje je koristno in celo nujno potrebno tako za rojake po svetu kot tudi za matico. Še posebej so pomembni kontakti na oddaljenih trgih, kjer je vloga slovenskih gospodarskih zbornic in podjetnikov slovenskega rodu še toliko večja, saj ti najbolje poznajo lokalne trge ter zakonodajo države, v kateri delujejo,« so zapisali po srečanju.

Namen sestanka je bil povezati slovenske gospodarske zbornice po svetu in podjetnike s pomembnimi gospodarskimi strukturami v Sloveniji. FOTO: USZS

Želja po formalni obliki povezovanja

Sodelujoči na srečanju so potrdili veliko zanimanje za tovrstni interes, nanizali pa so že tudi nekaj konkretnih idej. Med drugim so podali predlog, da se tovrstna povezovanja in sodelovanja med Slovenci po svetu, zamejstvu in z Republiko Slovenijo v neki obliki formalizirajo ter jasno definirajo. »Na ta način bi bili postavljeni stabilni sistemski temelji za delo, obenem pa bi omogočilo tudi bolj poglobljeno in konkretno sodelovanje v okviru posameznih gospodarskih panog.«




Nalaganje
Nazaj na vrh