Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Žena umorjenega haitskega predsednika se je vrnila v domovino

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 20. 07. 2021 / 13:11
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.07.2021 / 13:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Žena umorjenega haitskega predsednika se je vrnila v domovino
Martine Moise ob vrnitvi v domovino FOTO: Vatican Media

Žena umorjenega haitskega predsednika se je vrnila v domovino

Martine Moise, soproga umorjenega haitskega predsednika, se je minuli konec tedna vrnila v domovino ter s tem pokazala velik pogum, moč in srčnost.

Papež Frančišek se je po tem, ko je izvedel za atentat na predsednika Jovenela Moisa, pridružil pozivu tamkajšnjih škofov k prenehanju nasilja v tem otoškem narodu, poroča spletni portal Vatican News.

Prihoda prve dame na Haitiju niso napovedali, saj v državi še vedno vlada kriza, razmere so negotove in nestabilne in se spreminjajo iz trenutka v trenutek. Martine Moise se je z letala izkrcala s povezano roko in z neprebojnim jopičem, kljubovalno pogumna in pokončna, medtem ko večina enajstmilijonskega naroda ostaja na svojih domovih, za zaprtimi vrati, saj so razmere na haitskih ulicah negotove, še posebej po hladnokrvnem umoru predsednika.

Papež Frančišek se pridružuje pozivu haitskih škofov k prenehanju nasilja v tem otoškem narodu.

Predsednika je napadla skupina kolumbijskih plačancev

Predsedniško palačo v haitski prestolnici Port Au Prince je napadla skupina kolumbijskih plačancev, nekdanjih vojakov, ki so nasilno vdrli v zasebne prostore družine Moise, predsednika napadli z dvanajstimi streli in mu iztaknili levo oko.

Po atentatu na predsednika so se nasilneži z orožjem obrnili še proti prvi dami in ji zadali več strelnih ran, vendar je Moisova napad čudežno preživela, čeprav so nekateri mediji takrat že poročali, da je med smrtnimi žrtvami napada tudi ona. Haitsko prvo damo so prepeljali v bolnišnico v Miami na Floridi, kjer so ji uspešno nudili potrebno oskrbo, Moisova pa je iz bolnišnice pošiljala sporočila haitskemu ljudstvu, v katerih je izrazila obžalovanje zaradi nasilnega umora svojega moža in ljudem pojasnila, da ga napadalci niso pustili niti do besede, temveč so takoj pritisnili na sprožilce. Sodržavljanom je zaupala, da je bolečina te nepredstavljive krutosti ne bo nikoli zapustila.

Umorjeni predsednik Jovenel Moise s soprogo Martine FOTO: Vatican Media

Petkovega pogreba se bo udeležila tudi predsednikova vdova

Pogreb umorjenega predsednika je predviden v petek, 23. julija, v mestu Cap Haitien na severu države, udeležila se ga bo tudi predsednikova vdova Martine.

V to otoško državo pa so medtem prispeli mednarodni predstavniki iz Združenih držav Amerike, Kanade, Nemčije, Francije, Združenih narodov, Organizacije ameriških držav in Brazilije. V načrtu je srečanje z začasnim predsednikom haitske vlade Claudom Josephom. Mednarodni predstavniki spodbujajo novoimenovanega premierja Ariela Henryja, naj čim prej sestavi novo vlado, ki bo državi zagotovila slogo in stabilnost.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh