Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ženske in novorojenčki - srce babištva

Za vas piše:
STA
Objava: 05. 05. 2016 / 08:35
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ženske in novorojenčki - srce babištva

Danes je mednarodni dan babic in babičarjev. Letos ga spremlja slogan Ženske in novorojenčki – srce babištva.

Babice in babičarji danes praznujejo svoj mednarodni dan, ki ga letos spremlja slogan Ženske in novorojenčki – srce babištva. S tem se pridružujejo ciljem za izboljšanje zdravja žensk in otrok doma in po svetu. V Sloveniji deluje več kot 700 babic in babičarjev, ki so lani porodili nekaj več kot 21.000 otrok.

Kot so sporočili iz Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije, sta cilj in vizija razvoja babištva v Sloveniji, da bi vsaka ženska imela dostop do kontinuirane babiške obravnave med nosečnostjo, porodom in v poporodnem obdobju.

Slovenija se lahko pohvali z eno izmed najnižjih stopenj umrljivosti novorojenčkov na svetu, k zagotavljanju kakovostne in varne porodne in obporodne oskrbe pa pomembno prispevajo tudi babice. Glede na kompetence in znanja, ki jih babice imajo za spremljanje zdravih nosečnic, si prizadevajo, da bi se v prihodnje še več žensk srečalo z babicami, navajajo v zbornici.



V obporodnem obdobju se je v zadnjih desetih letih zgodilo kar nekaj sprememb v slovenskih bolnišnicah, a so možnosti izbire žensk o kraju in načinu poroda po navedbah zbornice še vedno omejene. Zato bo po njihovem mnenju potrebnih še več organizacijskih in strokovnih sprememb, ki zmanjšajo možnost medikalizacije poroda in vzpodbujajo pristop k fiziološkemu porodu. Ta pa ženskam in novorojenčkom zagotavlja najboljše izide, so prepričani v zbornici.

V zdravstvenih ustanovah bodo ob tem dnevu potekale različne aktivnosti, dnevi odprtih vrat in stojnice.

Foto: Tatjana Splichal, Katja Cingerle

Kupi v trgovini

Akcija
Po Božji podobi
Duhovna rast
29,90€ 24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh