Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Ženske so imele v Cerkvi vedno zelo pomembno vlogo'

Objava: 22. 01. 2010 / 11:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Ženske so imele v Cerkvi vedno zelo pomembno vlogo'

Sveti oče je imenoval Flaminio Giovanelli za podtajnico Papeškega sveta pravičnost in mir

Papež Benedikt XVI. je včeraj imenoval dr. Flaminio Giovanelli za podtajnico Papeškega sveta pravičnost in mir. Giovanellijeva je od leta 1974 delovala na študijskem oddelku istega papeškega sveta. Rojena je bila v Rimu leta 1948. Na rimski univerzi La Sapienza je doktorila iz političnih ved. Nato je diplomirala na Papeški univerzi Gregoriani, na fakulteti za verske znanosti in iz bibliotekarstva na Vatikanski apostolski knjižnici.

Giovanellijeva, ki je edini laik s tako visokim položajem v Vatikanu, je v pogovoru za vatikanski radio dejala, da je imenovanje sprejela z veliko hvaležnostjo do svetega očeta, delno pa tudi trepetaje. Glede vloge žensk v Vatikanu je povedala, da so ženske vedno imele zelo pomembno vlogo v Cerkvi, čeprav to vedno ni bilo dovolj vidno.

Na vprašanje, kako je bila do sedaj zadovoljna s svojim delom na enem od papeških svetov, je Giovanellijeva odgovorila, da si niti kot dekle ni predstavljala, da bi bilo delo v vatikanskih uradih lahko tako lepo in polno osebnega zadovoljstva. To je več kot le delo, je pravi poklic. Ne verjamem, da je še kje tako vsestransko zavzeto delo kot je pri nas, ko smo dan za dnem v stiku z utripom veselja in trpljenja vsega sveta. Čutiti ta utrip je zares ogromno bogastvo, ki ga prejemamo minuto za minuto, je povedala.

Na vprašanje, kateri so izzivi Cerkve za mir in pravičnost na svetu na začetku novega leta, je izpostavila predvsem življenje kristjanov na Bližnjem vzhodu, v Sveti deželi in na Daljnem vzhodu, pomembno vprašanje pa se nanaša na versko svobodo, kajti kot je dejal papež Janez Pavel II., je spoštovanje verske svobode prava izkaznica za politične sisteme in vlade po svetu. Giovanellijeva je še navedla naravne katastrofe in z njimi povezano trpljenje, kot je v teh dneh prisotno na Haitiju, ter še izpostavila izziv ekumenizma, ki je za papeški svet zelo pomembno področje. Glede prihodnjega delovanja Papeškega sveta za pravičnost in mir je Giovanellijeva dejala, da pripravljajo pobude, ki bodo poglabljale in širile sporočilo okrožnice papeža Benedikta XVI. 'Ljubezen v resnici'.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh